Z čeho se počítá podpora v nezaměstnanosti po dlouhodobé nemoci

Dobrý den, od 12. 7. 2022 do 28. 8. 2023 jsem byl v pracovní neschopnosti.

Dne 31. 8. jsem nastoupil do práce a do 9. 9. 2023 dobíral dovolenou. Pracovní poměr jsem ukončil dohodou 9. 9. 2023 ze zdravotních důvodů.

Můj měsíční hrubý příjem byl zhruba třicet tisíc Kč. Nemocenskou jsem pobíral okolo devatenácti tisíc Kč. Paní účetní mi do zápočtového listu napsala průměrnou hrubou mzdu  osmnáct tisíc Kč.

Vysvětlila mi to tak, že jí to vypočítá počítač z hrubé mzdy a náhrad za nemoc, ale jen do doby než mě předá na OSSZ a podpora mi bude počítána z nemocenské, protože to byl poslední příjem za 12 měsíců.

Nerozumím tomu, myslím si, že by mi podpora měla být počítána z hrubé mzdy před nemocí. Na úřadu práce mi řekli, že nejsou účetní a vychází z podkladů, které dostanou od zaměstnavatele.

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Milan K., 07.09.2023 21:25
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 15.09.2023 14:22 napsal/a:

Dobrý den,

Podpora v nezaměstnanosti se vypočítá z průměrného čistého měsíčního výdělku, v posledním zaměstnání (za předpokladu, že zaměstnání je poslední ukončená činnost, před evidencí na Úřadu práce). Na podporu může být nárok, i po skončení dlouhodobé nemocenské.

Nikdy to tedy není z hrubé mzdy, nebo z nemocenské, nebo z něčeho jiného (výjimkou je situace, kdy není možné doložit nebo stanovit průměrný výdělek – pak se podpora odvíjí od průměrné mzdy v ČR a je jenom „minimální“).

Potvrzení o průměrném výdělku, vám vystaví zaměstnavatel (mzdová účetní), při ukončení pracovního poměru.

Viz zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb., paragraf 50:

§ 50

(1) Výše podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci se stanoví procentní sazbou z průměrného měsíčního čistého výdělku, který byl u uchazeče o zaměstnání zjištěn a naposledy používán pro pracovněprávní účely v jeho posledním ukončeném zaměstnání v rozhodném období podle pracovněprávních předpisů; pokud se u něho tyto pracovněprávní předpisy neuplatňovaly vzhledem k úpravě stanovené zvláštními právními předpisy pro právní vztah, ve kterém vykonával své poslední ukončené zaměstnání, zjistí se pro účely podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci jeho průměrný měsíční čistý výdělek obdobně podle pracovněprávních předpisů.

Postup výpočtu průměrného výdělku, je uveden v zákoníku práce. Viz zákoník práce, zákon číslo 262/2006 Sb., paragrafy 351 až 362.

Výpočet průměrného výdělku, se provádí z předchozího kalendářního čtvrtletí. Pokud jste ukončil zaměstnání v září, pak se jedná o průměrný výdělek za 2 kalendářní čtvrtletí, tedy za měsíce duben až červen.

Pokud jste byl v této době v pracovní neschopnosti (pokud v zaměstnání nebylo odpracováno alespoň 21 dní), pak se namísto průměrného výdělku, použije pravděpodobný výdělek. Viz paragraf 355:

§ 355 Pravděpodobný výdělek

(1) Jestliže zaměstnanec v rozhodném období neodpracoval alespoň 21 dnů, použije se pravděpodobný výdělek. 

(2) Pravděpodobný výdělek zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu, které zaměstnanec dosáhl od počátku rozhodného období, popřípadě z hrubé mzdy nebo platu, které by zřejmě dosáhl; přitom se přihlédne zejména k obvyklé výši jednotlivých složek mzdy nebo platu zaměstnance nebo ke mzdě nebo platu zaměstnanců vykonávajících stejnou práci nebo práci stejné hodnoty.

Průměrný (nebo pravděpodobný) výdělek se stanoví jako hrubý měsíční výdělek. Z něj se pak běžným postupem vypočítá průměrný čistý měsíční výdělek (ten pak slouží pro výpočet podpory v nezaměstnanosti).

Nemocenské dávky, které jste dostával během pracovní neschopnosti, nemají na výpočet průměrného výdělku (nebo následně na výpočet podpory v nezaměstnanosti) žádný vliv. Rozhodující jsou pouze příjmy v zaměstnání (v rozhodném období).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora 2023:

Ukončení pracovní smlouvy dohodou – kolik procent bude podpora v nezaměstnanosti?

-

Dobrý den, mám dotaz ohledně ukončení pracovní smlouvy dohodou. Mám odděláno rok a půl a moje otázka: Mám nárok na podporu a kolik procent? Děkuji předem za odpověď a hezký den přeji.

Zobrazit odpověď

Jak se počítá podpora v nezaměstnanosti – ukončení ve zkušební době

-

Dobrý den, po 18 letech jsem skončila v zaměstnání z důvodu personálních změn. Můj poměr skončil k 30. 9. 2023. Ihned jsem nastoupila do nového zaměstnání, ale bohužel mi kvůli 4leté dceři nevyhovují dlouhé směny a chtěla bych skončit ve zkušební době a uvedu důvod péče o nezletilé dítě. Ukončím buď v říjnu nebo v […]

Zobrazit odpověď

Do kdy se musím hlásit na Úřadu práce po skončení rodičovské

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: Dne 10. 10. mi skončil rodičovský příspěvek k synovým 3tím narozeninám. Nebyla sem před nástupem na RD zaměstnaná, proto bych se chtěla zeptat, kdy se musím hlásit na úřad práce, když nemám žádnou práci. Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Výpověď z pracovního poměru a neschopenka + předdůchod a podpora v nezaměstnanosti

-

Dobrý den, mám dlouhodobé zdravotní problémy, „řešené“ injekcemi do páteře pod CT na 2 klinikách, atd., několik operací. V novém zaměstnání jsem zaměstnána od 1. 11. 2022. Pokud bych dala výpověď zaměstnavateli 29. 9. 2023 a od 3.10. šla na nemocenskou, budu mít nárok na výplatu prvních 14 dní nemocenské od zaměstnavatele, když bych byla […]

Zobrazit odpověď