Bylo už schváleno ošetřovné za březen ve výši 80%?

Dobrý den,

Chci si teď na konci března vyplnit žádost o OČR za březen 2021. Dočetla jsem se, že se mělo ošetřovné za březen 2021 zvyšovat na 80%. Ale nikde nepíší, jestli už to bylo schváleno? Tak nevím, jestli mám s vyplněním žádosti čekat, nebo jak to vlastně je? Nerada bych o něco přišla.

Děkuji za radu!

Dotaz poslal/a: Lenka K., 30.03.2021 19:58
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 31.03.2021 7:31 napsal/a:

Dobrý den,

Návrh na zvýšení ošetřovného během epidemie COVID („krizové ošetřovné“), už schválila vláda. Zákon je navržen ke schválení v poslanecké sněmovně. Pokud se nepletu, tak Parlament by měl o schválení zvýšení ošetřovného na 80% hlasovat 1. 4. 2021.

Je poměrně pravděpodobné, že by zvýšení mohlo být schváleno. Návrh na zvýšení OČR byl předložen skupinou poslanců a podle všech dostupných informací, panuje v Parlamentu nadpoloviční shoda, na zvýšení této nemocenské dávky.

Pokud bude zákon schválen v Parlamentu (pravděpodobně 1. 4. 2021), tak jej ale následně ještě musí schválit Senát a podepsat prezident.

Ve výsledku ale nic z toho nemá vliv na to, kdy si máte podat žádost o ošetřovné. Zákon je nastaven tak, že změna by začala platit zpětně, od začátku března.

Pokud by ke schválení došlo až po té, co bude vyplaceno ošetřovné za březen, tak by následně ČSSZ vyplatila příslušný doplatek (rozdíl mezi 70% a 80%). V žádosti o ošetřovné za březen, nežádáte o konkrétní částku.

Tj. žádost o ošetřovné za březen, si nyní můžete bez obav vyplnit. A to, zda nakonec dostanete ošetřovné 70% nebo zvýšené ošetřovné 80%, bude jasné během několika málo dní.

Pokud by se schvalování zdrželo, tak případný doplatek do zvýšení dostanete s menším zpožděním.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Ošetřovné:

Ošetřovné na manžela, pokud jsem na RD

-

Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené, u zaměstnavatele jsem stále vedená jako jeho zaměstnanec. Chci se zeptat, jestli mohu pobírat ošetřovné na manžela, kterého čeká náročná operace a následná několikaměsíční rekonvalescence. Dle lékařů se předpokládá, že nebude moci několik měsíců chodit. Manžel je zaměstnaný. Je možné mít na něj ošetřovné, pokud jsem na RD s […]

Zobrazit odpověď

Má manžel nárok na paragraf na dítě během mojí rodičovské dovolené?

-

Dobrý den, čeká mě operace a hospitalizace v nemocnici. Jsem na rodičovské dovolené a mám 11ti měsíční dceru. Chci se zeptat, jak je to s čerpáním ošetřování člena rodiny? Má na ní manžel nárok, pokud já budu hospitalizovaná, budu po operaci a nebudu se moci o dceru chvíli starat? Děkuji s pozdravem

Zobrazit odpověď

Nárok na ošetřovné – dítě nad 10 let

-

Dobrý den, syn před rokem onemocněl artritidou. Do 10 let nebyl s ošetřovným problém. Nyní je mu 10 let, jak se řeší ošetřovné v tomto případě? Někdy nastanou dny, kdy není schopen vstát z postele, každý pohyb je problém. Přeci ho nemohu nechat doma samotného. Dovolenou už mám z těchto důvodů vyčerpanou. Neplacené volno nepřichází […]

Zobrazit odpověď

Krátkodobé střídání na OCŘ při hospitalizaci (dítě v nemocnici)

-

Manželka je delší dobu (10 dní) na OČR s hospitalizovaným synem v nemocnici. Rád bych ji krátkodobě vystřídal (1-2 dny). Je možné toto provést bez nutnosti, aby se složitě měnilo OČR – například střídáním o víkendu nebo mimo její pracovní dny?

Zobrazit odpověď