Ukončení podpory v nezaměstnanosti a co dál

Dobrý den,

jsem v evidenci Úřadu práce, je mi vyplácená podpora v nezaměstnanosti. Po 2 měsících v evidenci jsem si zlomila ruku, stále rehabilituji a půjdu znovu s rukou na operaci.

Do zaměstnání mně nikde nechtějí přijmout, jelikož není v současné chvíli možno stanovit, kdy bude další operace a jak dlouho bude trvat nová rehabilitace, tj. kdy mohu reálně do nového pracovního poměru nastoupit.

Po 11 měsících evidence na úřadu práce již nebudu dostávat podporu v nezaměstnanosti. Nebudu zaměstnána. Je možné zažádat o výplatu nemocenské dávky z důvodu zlomené ruky a následné rehabilitace?

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Libuše V., 21.10.2021 12:32
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 21.10.2021 15:35 napsal/a:

Dobrý den,

Na nemocenské dávky, vzniká nárok pouze v případě, že jste účastníkem nemocenského pojištění. Účast na nemocenském pojištění, vám vzniká například v zaměstnání.

Po nástupu do pracovního poměru, jste účastníkem nemocenského pojištění (platí zaměstnavatel) a díky tomu máte nárok na nemocenské dávky.

Na nemocenské dávky, můžete mít nárok i po skončení pracovního poměru (nemocenského pojištění). Ale pouze v případě, že je neschopenka zahájena do 7 kalendářních dní, od ukončení zaměstnání. Těchto 7 dní, je ochranná doba.

Pokud je neschopenka zahájena později (více než 7 dní po skončení zaměstnání), tak už na nemocenské dávky není nárok.

Pokud po skončení výplaty podpory v nezaměstnanosti, nebudete zaměstnaná (účastník nemocenského pojištění), tak vám na nemocenské dávky nevznikne.

Pokud budete po ukončení podpory zcela bez příjmu, pak si jedině můžete na Úřadu práce, požádat o sociální dávky (na ty je případně nárok už nyní, pokud by vaše podpora byla nízká).

Můžete mít nárok například na příspěvek na bydlení. U něj záleží na tom, zda bydlíte v nájmu, družstevním bytě nebo v domě/bytě v osobním vlastnictví. Dokládají se náklady na bydlení (nájem, služby, energie) za předchozí kalendářní čtvrtletí. Dále se dokládají příjmy – za všechny osoby, které v bytě/domě žijí.

Zda budete mít nárok na příspěvek a kolik přesně, se odvíjí od velikosti města/obce, počtu osob, které v bytě/domě bydlí, od výše nákladů na bydlení a výše průměrného příjmu.

Dále můžete případně mít nárok na dávky hmotné nouze – příspěvek na živobytí („doplatek do životního minima“) nebo i doplatek na bydlení.

U dávek hmotné nouze, se posuzuje celková majetková a sociální situace. Záleží i na tom, zda žijete sama, nebo s dalšími osobami (rodiče, manžel, partner, děti, atd.), a na tom, jaké jsou jejich příjmy.

Všechny dávky se vyřizují na Úřadu práce, takže se případně můžete informovat tam.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď