Nárok na umístění dítěte ve státní MŠ v době MD, nepracující rodič

Prosím o vysvětlení Zákona o státní sociální podpoře č.117/1995Sb. aktuální znění k 1. 7. 2020 §31 poslední věta: Docházka do uvedených zařízení se nesleduje u dětí starších 2 let.

Je tedy v pořádku, že do státní MŠ může nastoupit na celodenní pobyt zdravé 3leté dítě (jedináček), kdy právě otec je na mateřské, aby podle matčiných slov mohl svépomocí stavět vlastní RD?

Už neexistuje pro vyplácení sociálních dávek při MD žádné omezení např. 3 dny v měsíci po dobu max.4hod denně (ani v době nedostatku míst v MŠ)?

Děkuji a prosím Vás o odpověď.

Dotaz poslal/a: Jindra K., 24.09.2020 20:56
Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 25.09.2020 12:58 napsal/a:

Dobrý den,

Na rodičovský příspěvek má nárok osoba, která pečuje o nejmladší dítě v rodině do jeho maximálně 4 roků (nebo do vyčerpání celé částky, což je aktuálně 300 tisíc korun na jedno dítě nebo 450 tisíc korun na dvojčata).

U rodičovského příspěvku není nezbytnou podmínkou to, aby příjemce byl sám, osobně s dítětem doma. Může tedy klidně chodit do zaměstnání, mít standardní příjem z výplaty a i tak je nárok na rodičovský příspěvek (pokud jsou splněny podmínky).

Mezi tyto podmínky patří zajištění řádné, celodenní péče o dítě. Tato péče ale může být zajištěna například i tím, že dítě bude hlídat třeba babička (nebo jiná dospělá osoba). Nebo třeba právě tím, že dítě bude část dne trávit ve školce.

Co se týká návštěvy mateřské školky (nebo jeslí), tak zde omezení existuje. Týká se ale pouze dětí do 2 roků věku. U nich platí omezení, že dítě nesmí chodit do školky nebo do jeslí na dobu delší než 92 hodin měsíčně. Zákon se v tomto ohledu naposledy měnil od začátku letošního roku (od 1. 1. 2020, původně to bylo méně hodin).

V praxi to znamená, že při standardních cca 20ti pracovních dnech by tak zdravé dítě do 2 roků věku, mohlo chodit do školky nebo do jeslí na cca 4 hodiny denně (u dětí se zdravotním hendikepem jsou podmínky odlišné). Nebo několik dní v měsíci na celý den (tak aby celková suma docházky nepřesáhla 92 hodin).

Viz konkrétně paragraf 31, odstavec 3, zákona o státní sociální podpořte (zákon číslo 117/1995 Sb.):

(3) Podmínka osobní celodenní péče se též považuje za splněnou a rodičovský příspěvek náleží, jestliže

a) dítě, které nedosáhlo 2 let věku, navštěvuje jesle, mateřskou školu nebo jiné obdobné zařízení pro děti v rozsahu nepřevyšujícím 92 hodin v kalendářním měsíci,

b) dítě pravidelně navštěvuje léčebně rehabilitační zařízení nebo mateřskou školu nebo její třídu zařízenou pro zdravotně postižené děti nebo jesle se zaměřením na vady zraku, sluchu, řeči a na děti tělesně postižené a mentálně retardované v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně,

c) dítě zdravotně postižené pravidelně navštěvuje jesle, mateřskou školu nebo jiné obdobné zařízení pro děti předškolního věku v rozsahu nepřevyšujícím 6 hodin denně,

d) dítě navštěvuje jesle, mateřskou školu nebo jiné obdobné zařízení pro děti předškolního věku v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně, a jestliže oba rodiče nebo osamělý rodič je osobou závislou na pomoci jiné osoby ve stupni III (těžká závislost) nebo stupni IV (úplná závislost) podle zákona o sociálních službách,

e) rodič zajistí péči o dítě jinou zletilou osobou, nejde-li o případy uvedené v písmenu a), v době, kdy je výdělečně činný nebo je žákem nebo studentem soustavně se připravujícím na budoucí povolání (§ 12 až 15), s výjimkou studia za trvání služebního poměru příslušníků ozbrojených sil;

docházka do uvedených zařízení se nesleduje u dětí starších 2 let.

Takže u 3 letého dítě již není žádné omezení, co se týká docházky do mateřské školky. Dítě může chodit do školky klidně na „celý“ den, a na nárok na sociální dávku rodičovský příspěvek to nemá žádný vliv. Stejně tak nehraje roli, jestli je příjemce rodičovského příspěvku doma na rodičovské dovolené, nebo jestli podniká, chodí do zaměstnání na HPP nebo jen na nějakou brigádu.

Jiná věc je ovšem ta, že v některých případech nemusí školka 3leté dítě přijmout. To je dáno především kapacitou školky, která má povinnost přednostně umístit předškolní děti. Jeden rok docházky do školky před zahájením školní docházky je v zásadě povinný pro všechny děti. Tj. tyto nejstarší děti mají zpravidla při zápisu do školky přednost.

Další pravidla, na základě kterých jsou přijímány děti do školky, jsou pak určeny u různých školek různě (záleží na podmínkách daných zřizovatelem). Často se používá nějaký bodovací systém, kdy děti rodičů, kteří již chodí do zaměstnání, jsou při zápisu zvýhodněny oproti dětem rodičů, kteří jsou na rodičovské dovolené. Ale toto je již dosti individuální, podle dané školky a její lokality.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď