Pracovní poměr na dobu určitou a pracovní neschopnost

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, ohledně délky trvání pracovní neschopnosti. Jsem zaměstnaná od 1. 12. 2019 na dobu určitou a nyní v 30. 5. 2020 mi konči smlouva. 20. 5. mám nastoupit na operaci kolene.

Můj dotaz je: zda když nastoupím na PN a smlouvu mi ukončí bez prodloužení, mám nárok na nemocenskou? A na jak dlouhou dobu (zda jen do toho 30.5) A nebo se mam jít nahlásit na Úřad práce? Předpokládám, že doba léčení nebude pouze 10 dni, právě do konce trvání smlouvy.

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Veronika, 14.05.2020 8:43
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 16.05.2020 10:53 napsal/a:

Dobrý den,

pokud byste byla v pracovní neschopnosti a měla smlouvu na dobu neurčitou, tak by vás zaměstnavatel během vaší neschopenky ani nemohl propustit. To ale není váš případ.

Pokud budete v pracovní neschopnosti, která začne ještě během trvání pracovního poměru, pak máte nárok na nemocenské dávky i po skončení zaměstnání. To samé by platilo i pro případ, že by byla pracovní neschopnost (neschopenka), zahájena do 7 dní od skončení pracovního poměru.

Pokud se tedy se zaměstnavatelem nedohodnete na prodloužení smlouvy před tím, než vám začne pracovní neschopnost, pak vám pracovní poměr skončí.

V době, kdy budete ještě zaměstnaná a v pracovní neschopnosti, máte nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele. Na tu je nárok prvních 14 dní pracovní neschopnosti.

U vás by to ale bylo jen v době od 20. Května 2020 do 31. Května 2020. Tedy 12 kalendářních dní. Náhrada mzdy za nemoc, se během prvních 14 dní vyplácí jen za neodpracované směny (obvykle za pracovní dny).

Od 15 dne pracovní neschopnosti (pokud se nepletu, tak u vás by to bylo od 3. Června 2020), vám vzniká nárok na nemocenské dávky. Ty už neplatí zaměstnavatel, ale Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), na základě nemocenského pojištění (které jste měla jako zaměstnanec).

Na tyto nemocenské dávky je nárok i po skončení pracovního poměru – jak již bylo zmíněno výše. Pokud nemoc (neschopenka), začne ještě před ukončením zaměstnání, nebo do 7 dní od skončení zaměstnání, je nárok na nemocenské dávky.

Nemocenské dávky jsou od 15 do 30 dne ve výši 60% z hrubé mzdy (resp. redukovaného vyměřovacího základu). Od 31 do 60 dne je to 66% a od 61 dne je to 72%. Výši nemocenské si můžete spočítat třeba zde: Kalkulačka nemocenská 2020 (nebo i jinde na internetu).

Nemocenské dávky se vyplácí za každý kalendářní den. Obvyklá maximální délka nemocenské je 380 dní (ve specifických případech je i možnost prodloužení o dalších 350 dní).

Po skončení zaměstnání můžete jít na Úřad práce, ale v době, kdy budete v pracovní neschopnosti, a budou vám vypláceny nemocenské dávky, vám nebude vyplácena podpora v nezaměstnanosti. O tu nepřicházíte, dostávala byste ji až po skončení neschopenky.

Jen teoretický příklad: Budete na neschopence od 20. května 2020. Do skončení pracovního poměru, tj. do konce května (31. 5. 2020), máte nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele (nemocenskou).

Od 1. června budete nezaměstnaná a teoreticky tak za 1. 6. a 2. 6. máte nárok na podporu v nezaměstnanosti. Od 3. 6. 2020 vám vzniká nárok na nemocenské dávky.

Řekněme, že se budete léčit až do konce srpna 2020. Do té doby máte po celou dobu nárok na nemocenskou. Od 1. září 2020, pokud budete stále nezaměstnaná, začnete dostávat podporu v nezaměstnanosti od Úřadu práce (resp. první podporu byste dostala až v říjnu, protože se vyplácí vždy za měsíc zpětně). Výši podpory v nezaměstnanosti si můžete spočítat třeba zde: Kalkulačka podpora v nezaměstnanosti 2020 (nebo i jinde na internetu)

 

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď