Chci podat výpověď z pracovního poměru v době pracovní neschopnosti

Dobrý den.

Již 16 let pracuji ve firmě na plný úvazek. Nyní jsem již 14 dní nejspíše na dlouhodobé neschopnosti a potom se do této  práce  již vrátit nechci. Nezvládám již tuto práci ze zdravotních důvodů a stále se navyšující náročnosti práce. Čeká mě operace a zdravotní stav bude spíše ještě horší.

Chtěla bych podat výpověď z pracovního poměru v neschopnosti a to z důvodu, abych neblokovala pracovní místo v organizaci, jelikož oni nemohou přijmout jiného zaměstnance, pokud jsem ve stavu.
Prosím o odpověď:

1, Pokud odejdu v pracovní neschopnosti, budou mi stále chodit nemocenské dávky, jako doposud a jak dlouho?

2, Bude mi stále běžet soc. i zdrav. pojištění, když nebudu zaměstnanec, ale budu na nemocenské?
Popřípadě jaký postup je pro mě nejvhodnější?

Do starobního důchodu mám ještě 12 let a pracuji od svých 18 let téměř bez žádných pracovní neschopností.

MOC DĚKUJI za odpověď.

Dotaz poslal/a: Lenka, 19.09.2021 13:18
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 19.09.2021 16:47 napsal/a:

Dobrý den,

Výpověď ze zaměstnání, můžete dát kdykoliv. Stejně tak je možné, kdykoliv uzavřít se zaměstnavatelem dohodu o ukončení pracovního poměru.

Během vaší pracovní neschopnosti, je zde pouze omezení pro vašeho zaměstnavatele. Ten vám nesmí dát výpověď, v době kdy jste v pracovní neschopnosti.

Pokud ukončíte pracovní poměr dohodou nebo výpovědí ze strany zaměstnance, tak to na probíhající neschopenku, v zásadě nemá žádný vliv.

I nadále byste byla v pracovní neschopnosti (dokud ji neukončí váš ošetřující lékař), a i nadále byste měla nárok na nemocenské dávky.

Na nemocenské dávky, můžete mít nárok, až po dobu 380 kalendářních dní, od začátku neschopenky. Následně je v některých případech možné prodloužení výplaty nemocenské, až o dalších 350 dní. Nebo je pak možné být dále v pracovní neschopnosti, ale už bez nároku na nemocenské dávky. Případně je možné podat žádost o invalidní důchod.

Výše nemocenské, se po skončení zaměstnání nemění.

Resp., nemocenské dávky, se pouze zvyšují, vzhledem k délce neschopenky. Od 15 do 30 dne, jsou nemocenské dávky 60% z redukovaného vyměřovacího základu. Od 31 do 60 dne je to 66%. A od 61 dne neschopenky až do konce, je to 72%. Ukončení zaměstnání, nemá žádný vliv na výpočet výše nemocenské.

V době, kdy budete v pracovní neschopnosti (s nárokem na nemocenské dávky), po skončeném zaměstnání, za vás platí zdravotní pojištění stát (je nutné oznámit zdravotní pojišťovně). Doba na neschopence, po skončení zaměstnání, se vám počítá, jako náhradní doba důchodového pojištění.

Během neschopenky, nemáte nárok na podporu v nezaměstnanosti (osoby v pracovní neschopnosti, nemůže Úřad práce zařadit do evidence).

Na podporu, případně máte nárok, až po skončení neschopenky. Výše podpory, pak může záviset i na tom, jak dlouho budete v pracovní neschopnosti (po dlouhodobé neschopence po skončení zaměstnání, se podpora neodvíjí od předchozího příjmu v zaměstnání, ale vychází se z průměrné mzdy v ČR, a podpora je jen velmi nízká).

Ukončení zaměstnání během neschopenky, vám nepřináší vůbec žádnou výhodu.

Pokud naopak zůstanete v pracovním poměru, po celou dobu pracovní neschopnosti, pak je možné že vám po jejím skončení, bude chtít dát výpověď sám zaměstnavatel.

Pak byste měla nárok i na výpovědní lhůtu 2 měsíce a odstupné ve výši minimálně 3 měsíčních platů (tj. celkem minimálně 5 platů). Pokud dáte výpověď vy, pak vám na odstupná nárok nevzniká.

Netuším pochopitelně, jak se zachová váš zaměstnavatel, po skončení vaší neschopenky, ale tím že ukončíte pracovní poměr vy sama, tak se tím teoreticky můžete připravit o nárok na odstupné.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď