Nemocenská a mateřská – pracovní smlouva na dobu určitou

Dobrý den,

mám spoustu otázek,ale bohužel mi na ně nikdo nedokáže odpovědět, tudíž se obracím na Vás.

Nedávno jsem zjistila radostnou zprávu,že jsem těhotná. S tím bohužel souvisí mnoho zapeklitostí, co se týče peněz.

Bohužel nepracuji ještě ani rok a na konci února 2015 mi končí smlouva na dobu určitou. Má šéfová mi na rovinu řekla, že mi smlouvu neprodlouží, a že mám jít radši na nemocenskou. Chci se tedy zeptat, kolik pracovních či nepracovních dní před ukončením smlouvy mám jít na nemocenskou, abych dostávala peníze po celou dobu těhotenství?

Děkuji za odpověď

Doleží

Dotaz poslal/a: Nikola D., 27.12.2021 18:12
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 28.12.2021 9:43 napsal/a:

Dobrý den,

Během pracovní neschopnosti, dostáváte prvních 14 dní, náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele. Od 15 dne na neschopence, pak dostáváte nemocenské dávky (od státu, resp. od ČSSZ).

Pokud byste šla na neschopenku například až poslední den, kdy vám bude končit pracovní poměr, nebo dokonce až po skončení pracovního poměru (na nemocenskou máte nárok ještě 7 dní, po skončení zaměstnání), pak za prvních 14 dní nic nedostanete.

Zaměstnavatel vám totiž náhradu mzdy za nemoc, platí jen v době, kdy jste jeho zaměstnancem.

Pokud vám tedy pracovní smlouva na dobu určitou, končí k 28. 2. 2022, pak je pro vás nejvýhodnějším aby vám neschopenka začala nejpozději 15. 2. 2022.

Pak byste měla za 15. 2. až 28. 2. 2022, nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele (60% z redukovaného průměrného hrubého hodinového výdělku, zaplaceny jsou neodpracované hodiny).

A od 1. 3. 2022, byste pak měla nárok na nemocenské dávky (60% z redukovaného vyměřovacího základu, zaplaceny jsou všechny kalendářní dny, nemocenská se postupně zvyšuje až na 72%).

Na nemocenskou máte nárok maximálně po dobu 380 kalendářních dní, od začátku neschopenky.

Pokud vám pracovní neschopnost začne ještě během pracovního poměru nebo maximálně do 7 kalendářních dní od skončení zaměstnání, pak byste měla mít nárok na nemocenské dávky až do porodu, nebo do zahájení mateřské.

Co se týká nároku na mateřskou, tak tam bude mimo jiné záležet na tom, kdy vám vychází termín porodu (pokud jej zatím nevíte, tak vám jej sdělí váš lékař).

Podmínkou nároku na „mateřskou“ (peněžitou pomoc v mateřství), je minimální doba účasti na nemocenském pojištění v délce 270 kalendářních dní, za poslední dva roky před nástupem na mateřskou.

Jako účast na nemocenském pojištění se vám započítávají všechny kalendářní dny v aktuálním zaměstnání, včetně doby, kdy byste případně byla na neschopence. Tuto podmínku byste měla bez problémů splňovat (na konci února budete mít rok v zaměstnání, tj. v posledních dvou letech před začátkem PPM, byste měla mít minimálně 365 dní účasti na nemocenském pojištění).

Druhou podmínkou je to, že při nástupu na mateřskou (na začátku PPM, což je 6 až 8 týdnů před očekávaným termínem porodu), musíte být zaměstnaná (účastník nemocenského pojištění, což ale zřejmě nebudete), nebo musíte být alespoň v ochranné době.

Ochranná doba, by u vás měla být 180 kalendářních dní, po skončení zaměstnání. Tj. od 1. 3. 2022 do 27. 8. 2022. Předpokládám, že termín nástupu na mateřskou, by vám měl vycházet ještě během této ochranné doby. V takovém případě, byste měla mít nárok na PPM, i když v té době již budete i několik měsíců bez zaměstnání.

Výpočet mateřské by vycházel z vašich příjmů v posledním zaměstnání (nemocenská, kterou byste měla po skončení zaměstnání, nehraje při výpočtu PPM, žádnou roli).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď