Ošetřovné na dítě z důvodu uzavření školy a daňové přiznání

Dobrý den, zajímalo by mě, zda se uvádí do daňového přiznání příjem za ošetřovné, když jsou uzavřené školy.

Jestli ano, stačí výpis z účtu nebo přijde ještě nějaký výpis (např. jako je od zaměstnavatele výpis zdanitelných příjmů za rok …)?

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Radek, 16.04.2021 16:03
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 20.04.2021 9:27 napsal/a:

Dobrý den,

Předpokládám, že ve svém dotazu, máte na mysli ošetřovné pro zaměstnance. Tato dávka, je zaměstnancům poskytována na základě nemocenského pojištění.

Podobně, jako i další nemocenské dávky (nemocenská při pracovní neschopnosti, peněžitá pomoc v mateřství během mateřské dovolené, otcovská, apod.), je tento příjem osvobozen od daně z příjmů.

Z ošetřovného, které dostávají zaměstnanci, se neplatí ani sociální nebo zdravotní pojištění, ani daně. Jedná se tedy o „čistý“ příjem.

Viz zákon číslo 586/1992 Sb., Zákon o daních z příjmů, paragraf 4, odstavec 1, písmeno h:

§ 4 Osvobození od daně

(1) Od daně se osvobozuje

h) příjem získaný ve formě dávky nebo služby z nemocenského pojištění, důchodového pojištění podle zákona upravujícího důchodové pojištění, peněžní pomoci obětem trestné činnosti podle zákona upravujícího poskytnutí peněžní pomoci obětem trestné činnosti, sociálního zabezpečení, plnění z uplatnění nástrojů státní politiky zaměstnanosti a veřejného zdravotního pojištění, plnění z pojistné smlouvy o pojištění důchodu podle zákona upravujícího důchodové spoření a plnění ze zahraničního povinného pojištění stejného druhu; jde-li však o příjem ve formě pravidelně vypláceného důchodu nebo penze, je od daně osvobozena z úhrnu takových příjmů nejvýše částka ve výši 36násobku minimální mzdy, která je platná k 1. lednu kalendářního roku, za zdaňovací období, do níž se však nezahrnuje výše příplatku nebo příspěvku k důchodu podle jiných právních předpisů,

Příjem z dávek nemocenského pojištění (kam spadá i ošetřovné), se tedy nedaní a tento příjem není potřeba uvádět v daňovém přiznání.

Podobné je to i u Ošetřovného pro OSVČ (které je mimořádně vypláceno během epidemie COVID, v roce 2020 a 2021). Tam se jedná o speciální dotaci, poskytovanou Ministerstvem průmyslu a obchodu).  Tato dotace (ošetřovné), je od daně z příjmu také osvobozena.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Daně:

Sociální pojištění – práce na dohodu o provedení práce (DPP)

-

Dobrý den, mám dotaz – pracuji na dohodu provedení práce. Vydělala jsem si 7100 Kč. Kdo za mě hradí sociální pojištění? Musím to hradit já? Jak to je, se v tom vůbec nevyznám.

Zobrazit odpověď

Více dohod DPP souběžně u osoby pečující o dítě

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mohu mít více DPP u různých zaměstnavatelů? A mění se pak výše možného přivýdělku? (např. u 1 zaměstnavatele 10tis., u při  2 DPP více?) Jsem vedená jako osoba pečující o 2 děti do 15 let. Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Sleva na manželku 2024 – jak se prokazuje sleva na manželku?

-

Dobrý den, Manželce na konci ledna 2024 skončila rodičovská dovolená. A od února 2024 nastoupila zpět do zaměstnání. Zajímalo by mě, jak je to s nárokem na slevu za manželku v daňovém přiznání 2024? Četl jsem, že se nějak měnily podmínky, a že bude nárok na slevu jenom během rodičovské. Platí to, i když rodičovská skončila až […]

Zobrazit odpověď

Péče o děti do 15 let – kolik si mohu přivydělat na DPP nebo DPČ?

-

Dobrý den, manželka je nahlášena na péči o dítě a teď řešíme kolik si muže v roce 2024 přivydělat na DPP a DPČ. Je to stejné jako u stejné otázky z roku 2022. Děkuji

Zobrazit odpověď