Podpora v nezaměstnanosti, nemocenská a mateřská po skončení smlouvy na dobu určitou

Dobrý den, chtěla bych se Vás moc zeptat o radu v situaci, která pro mě není vůbec přehledná.

Tento týden mi skončila pracovní smlouva na dobu určitou a dle všech podmínek bych měla mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Bohužel jsem skončila kvůli zdravotním problémům tři týdny zpět na nemocenské ze zdravotních problémů v těhotenství, které již ustaly a je možné ukončit pracovní neschopnost.

Na mateřskou dovolenou bych nastoupila za měsíc a půl až 2. Po skončení mateřské přemýšlím nad variantou shánět si zaměstnání.

Chci se Vás zeptat jak je to s výplatou podpory v nezaměstnanosti v následujících případech.

a) Na nemocenské bych byla do termínu mateřské. Pak bych o podporu v nezaměstnanosti přišla? Nebo by bylo možné se po skončení mateřské nebo rodičovské se evidovat na ÚP? A nárok by vznikl? Je brána mateřská dovolená jako náhradní doba zaměstnání (co těch 6 až 8 týdnů před porodem)?

b) byla by pracovní neschopnost ukončena a já bych se přihlásila na ÚP.
Pak bych vyčerpala z nároku podpory v nezaměstnanosti jen část. Po skončení mateřské nebo rodičovské by bylo možné se přihlásit na ÚP a podporu dovybrat? A jak je to prosím s možností určení výše rodičovského příspěvku? Bylo by možné pak z ÚP si zvolit délku a výšku rodičovského příspěvku?

Předem moc děkuji za vysvětlení.

Dotaz poslal/a: Eva, 11.03.2021 14:15
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 12.03.2021 19:05 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud jste po skončení zaměstnání, tak nemůžete jít na Úřad práce a žádat o podporu v nezaměstnanosti. V době pracovní neschopnosti, vás Úřad práce nemůže zařadit do evidence uchazečů o zaměstnání.

Na podporu v nezaměstnanosti můžete mít nárok po skončení pracovní neschopnosti, nebo po skončení mateřské (čerpání PPM) nebo po skončení rodičovské (po skončení rodičovského příspěvku). Nebo případně i dříve.

Uchazečem o zaměstnání se nemůžete stát v době, kdy jste v pracovní neschopnosti nebo ani v době, kdy dostáváte peněžitou pomoc v mateřství před porodem, nebo ani v době 6 týdnů po porodu.

Jinak ale můžete být uchazečem o zaměstnání i v době, kdy ještě dostáváte PPM, nebo i v době, kdy už budete dostávat rodičovský příspěvek. V

Ve vašem případě se nedá mluvit o tom, že byste byla přímo na mateřské dovolené nebo na rodičovské dovolené. Po skončení pracovního poměru jste nezaměstnaná.

Nyní v pracovní neschopnosti, pak můžete mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství, následně na rodičovský příspěvek. O mateřskou/rodičovskou dovolenou se ale jednat nebude.

Na podporu v nezaměstnanosti můžete mít nárok, jen jako uchazeč o zaměstnání. Tj. na Úřad práce byste měla jít v době, kdy si budete hledat zaměstnání nebo případně v době, kdy vám skončí rodičovský příspěvek.

Jako uchazeč o zaměstnání máte i určité povinnosti (chodit na schůzky na Úřadu práce, aktivně se zapojit do hledání nové práce apod.). Není možné jenom mít podporu a přitom nehledat zaměstnání (minimálně je potřeba se „tvářit“, že ho hledáte).

Jak pracovní neschopnost po skončení zaměstnání, tak i následná péče o dítě (případně až do jeho 4 roků), se počítá jako náhradní doba důchodového pojištění (náhradní doba zaměstnání).

Co se týká dovybrání podpory v nezaměstnanosti, tak hodně záleží, kdy byste šla podruhé na Úřad práce. Posuzuje se období posledních dvou roků.

Pokud byste šla na Úřad práce, až poté, co byste v posledních dvou letech byla jen doma a dítětem, pak budete mít nárok na celou podpůrčí dobu (5 měsíců), podpora je pak ale jen nízká (první dva měsíce je to jen lehce přes 5 tisíc korun.

Rodičovský příspěvek si budete moci zvolit. To je navázáno na peněžitou pomoc v mateřství. Pokud byste neměla nárok na PPM, pak si můžete zvolit měsíční částku do 10 000 Kč měsíčně. Pokud budete mít nárok na PPM, tak si můžete zvolit případně i vyšší měsíční částku (30násobek ze 70% vyměřovacího základu pro PPM).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď