Trvající neschopenka a ukončení PP dohodou

Dobrý den,

jsem v pracovní neschopnosti od 8. 1. 2021 a chci ukončit PP se zaměstnavatelem dohodou, k určitému datu (zdravotní problémy s páteří a kyčlí). Pracovní neschopnost bude trvat i nadále.

Co z toho pro mě plyne? Budu mít nadále nárok na vyplácení DNP a bude tato doba započítána jako náhradní doba pojištění a ovlivní to případně nějak žádost o předčasný důchod, o který budu žádat k 1. 12. 2021?

Děkuji mockrát za odpověď

Dotaz poslal/a: Jaroslava Ř., 20.07.2021 8:54
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 21.07.2021 16:51 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud jste v pracovní neschopnosti, a ukončíte pracovní poměr dohodou nebo výpovědí ze strany zaměstnance (od zaměstnavatele, během neschopenky, výpověď dostat nesmíte), tak by se pro vás v zásadě nic nemělo měnit.

Pracovní neschopnost bude pokračovat i nadále (o jejím ukončení rozhoduje váš ošetřující lékař). I nadále se na vás budou vztahovat všechna omezení spojená s neschopenkou (například vycházky, apod.).

Vzhledem k tomu, že pracovní neschopnost byla zahájena již během zaměstnání, máte i nadále nárok na nemocenské dávky, které vám vyplácí ČSSZ. Na tom se také nic nemění.

Ukončení pracovního poměru dohodou, během pracovní neschopnosti, tedy neznamená žádnou zásadní změnu.

Měla byste pouze případně informovat svoji zdravotní pojišťovnu, že po skončení pracovního poměru, jste i nadále v pracovní neschopnosti, a plátcem zdravotního pojištění je tedy stát. Viz informace například na webu VZP (ostatní zdravotní pojišťovny to budou mít obdobně).

Doba v pracovní neschopnosti, po skončení zaměstnání, se vám započítává jako náhradní doba důchodového pojištění.

A to po dobu, kdy máte nárok na nemocenské dávky. Ty můžete dostávat až 380 dní (od začátku neschopenky). V oprávněných případech je možné prodloužení o dalších 350 dní.

Po skončení pracovní neschopnosti, máte standardní nárok na podporu v nezaměstnanosti (pokud jsou splněny příslušné podmínky).

Její výše se pak odvíjí od mzdy v předchozím zaměstnání, nebo při dlouhodobější PN, se vychází z průměrné mzdy v ČR – pak je podpora velmi nízká.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď