Zdravotní a sociální pojištění po skončení podpůrčí doby nemocenské

Dobrý den.

Dne 6 října mi skončila podpůrčí doba pracovní neschopnosti. Měsíc před tímto datem, jsem žádal o prodloužení neschopenky.

Lékařské zprávy od praktického lékaře někde ztratily na úřadě. Byli zaslaný s dodáním listem. Proto se vše zdrželo. Nakonec mi teď žádost zamítli a mám žádat o invalidní důchod.

Jenže už jsem 14 dnů po době, kdy mi skončila lhůta podpory. A důchod mi asi přiklepnou asi až do týdne.

Jde mi o sociální a zdravotní poplatky. Musím je od 6 října hradit sám či je za mne dál platí sociálka?

Děkuji předem za odpověď

Dotaz poslal/a: Ivos, 22.10.2021 22:48
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 23.10.2021 14:43 napsal/a:

Dobrý den,

Sociální pojištění, si sám nikdy platit nemusíte. Sociální pojištění platí pouze podnikatelé (OSVČ), nebo jej za vás platí zaměstnavatel.

Pokud jste například nezaměstnaný (s nárokem na podporu v nezaměstnanosti), nebo v pracovní neschopnosti po skončení zaměstnání (s nárokem na výplatu nemocenských dávek), pak se vám tato doba, započítává jako doba účasti na důchodovém pojištění.

Po skončení nároku na nemocenské dávky, se vám už tato doba nezapočítává do doby účasti na důchodovém pojištění. Sám si ale nic platit nemusíte.

Pokud by se jednalo o delší dobu, pak je na zvážení placení dobrovolného důchodového pojištění, ale není to vaše povinnost.

U zdravotního pojištění je to jiné. To si případně musíte platit sám, pokud ho za vás neplatí zaměstnavatel nebo stát (ten platí za nezaměstnané na Úřadu práce, za důchodce, za studenty, nebo i za osoby v pracovní neschopnosti s nárokem na nemocenské dávky).

Zdravotní pojištění si musíte sám zaplatit, pokud po celý kalendářní měsíc, nemáte ani za jeden den zdanitelné příjmy (ze zaměstnání/podnikání), nebo za vás po celý měsíc neplatí zdravotní pojištění stát.

Takže za měsíc říjen (kdy za vás po část měsíce byl plátcem zdravotního pojištění někdo jiný), si zatím zdravotní pojištění platit nemusíte.

Povinnost zaplatit si sám zdravotní pojištění, vám případně vznikne až v měsíci listopadu (pokud byste po celý měsíc neměl zdanitelné příjmy a nezačal opět spadat do kategorie státních pojištěnců – třeba tím, že byste se zaevidoval na Úřadu práce, vznikl by vám případně nárok na důchod, apod.).

V takovém případě, byste musel sám zaplatit minimální zdravotní pojištění pro OBZP, což je v roce 2021 částka 2052 Kč.

Viz zákon o veřejném zdravotním pojištění, zákon číslo 48/1997 Sb., paragraf 5, odstavec c:

§ 5

Pojištěnec je plátcem pojistného, pokud

c) má na území České republiky trvalý pobyt, avšak není uveden pod předchozími písmeny a není za něj plátcem pojistného stát, pokud uvedené skutečnosti trvají po celý kalendářní měsíc,

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď