Neschopenka po ukončení pracovního poměru (výpověď od zaměstnance)

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně neschopenky po ukončení pracovního poměru.

Podávala jsem v práci výpověď a za 14 dní mi končí výpovědní doba. Měla jsem teď ale úraz a jsem na neschopence, která bude trvat minimálně 3 týdny.

Zajímalo by mě, jak to probíhá po skončení pracovního poměru, když jsem stále na neschopence.

Bude mi zaměstnavatel stále něco platit nebo se mám nahlásit někde jinde (ÚP/pojišťovna), abych dostala nějakou nemocenskou, a popřípadě v jaké výši bývá?

Dočetla jsem se totiž, že nebudu mít nárok na podporu v nezaměstnanosti po dobu neschopenky.

Děkuju za případnou odpověď

Dotaz poslal/a: Nikola, 21.06.2023 9:43
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 22.06.2023 13:12 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud jste podávala výpověď vy (výpověď ze strany zaměstnance), pak vám pracovní poměr skončí po uplynutí výpovědí doby (pracovní poměr se kvůli neschopence neprodlužuje). Zaměstnání vám tedy skončí zřejmě na konci června.

Pokud by se jednalo o výpověď ze strany zaměstnavatele, pak by to bylo jiné. Výpovědní doba, by se mohla na dobu neschopenky „pozastavit“ a pokračovala by až po skončení pracovní neschopnosti.

Tím, že vám skončí pracovní poměr v průběhu neschopenky, se toho pro vás až tak moc nemění. Na neschopence budete i dále (dokud váš lékař neschopenku neukončí). Na nemocenské dávky je nárok i po skončení pracovního poměru.

Prvních 14 dní na neschopence, vám platí nemocenskou zaměstnavatel (náhrada mzdy za nemoc). Zaměstnavatel platí nemocenskou jen v době, kdy jste jeho zaměstnancem (platí za neodpracované směny).

Záleží tedy na tom, kdy přesně začala neschopenka. Pokud by to bylo například 20. 6. 2023 a pracovní poměr vám končil 30. 6. 2023, tak by následně od 1. 7. 2023 do 3. 7. 2023 nebyl nárok na nemocenskou.

Od 15 dne na neschopence, je ale už nárok na nemocenské dávky (platí stát, ČSSZ). Na ty je nárok i po skočení zaměstnání.

Náhrada mzdy od zaměstnavatele, je 60% z redukovaného průměrného výdělku. Průměrný výdělek se stanovuje za poslední ukončené kalendářní čtvrtletí (v červnu tedy za měsíce leden – březen).

Nemocenské dávky (od 15 dne) se vypočítají trochu jinak. Vychází se z denního vyměřovacího základu (odvíjí se od hrubé mzdy).

Od 15 do 30 dne na neschopence je to 60%, následně od 31 do 60 dne je to 66% a u delší neschopenky, je to od 61 dne 72%.

Nemocenské dávky (denní vyměřovací základ) se vypočítají obvykle na základě posledních 12 měsíců v zaměstnání (vychází se z hrubé mzdy).

V době, kdy jste v pracovní neschopnosti, vás na Úřadu práce nemohou zařadit do evidence uchazečů o zaměstnání, a není tedy ani nárok na podporu v nezaměstnanosti. Na podporu ale máte nárok ihned po skončení neschopenky, podle standardních podmínek.

Během neschopenky, kdy je nárok na nemocenské dávky, za vás platí zdravotní pojištění stát.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď