Nemocenská a ukončení pracovního poměru – na co mám nárok?

Dobrý den, dne 6. 10. mi byla dána výpověď ze zaměstnání, v ten samý den jsem nastoupila na pracovní neschopnost.

Pracovní smlouva končí a na nemocenské dávky nemám nárok?

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Hana V., 6.11.2023 20:21
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 08.11.2023 15:40 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud vám dal zaměstnavatel výpověď 6. 10., pak by vám od začátku listopadu měla začít dvouměsíční výpovědní lhůta, a pracovní poměr by vám tedy měl končit na konci roku (31. 12.). Výpovědní doba začíná až od začátku následujícího kalendářního měsíce, a je minimálně 2 měsíce.

Mohla jste se ale také se zaměstnavatelem domluvit i jinak. Pokud se nejednalo o výpověď, ale domluvili jste se na ukončení pracovního poměru dohodou, pak vám zaměstnání může končit i někdy jindy.

Mohlo to být klidně už k tomu 6. 10. (u dohody může pracovní poměr končit ihned), nebo na konci října nebo i kdykoliv jindy – to netuším.

1) Pokud jste skutečně dostala výpověď a jste nyní ve výpovědní době a na neschopence, tak bude záležet i na tom, kdy by vám měla skončit neschopenka.

Pokud by to bylo až po skončení pracovního poměru (například až někdy v lednu, nebo i později), tak se výpovědní doba na dobu pracovní neschopnosti přeruší. A pokračovala by až po skončení neschopenky. Pracovní poměr by pak pokračoval i v následujícím roce.

Po dobu pracovní neschopnosti byste měla nárok na náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele (prvních 14 dní) a i na nemocenské dávky (od 15 dne), podle standardních podmínek.

2) Pokud jste se ale domluvila na ukončení pracovního poměru dohodou, tak vám zaměstnání může skončit i během neschopenky. Možná už skončilo, možná vám teprve bude končit (to z vašeho dotazu nevyplývá).

Na nemocenské dávky (které platí stát od 15 dne), máte nárok i po skončení pracovního poměru. Podstatné je pouze to, že vám neschopenka začala ještě během zaměstnání. Po skončení zaměstnání, byste tedy i nadále mohla být na neschopence, a i nadále byste měla nárok na nemocenské dávky.

Jediný problém by nastal, pokud byste se domluvila na ukončení pracovního poměru, ještě během prvních 14 dní na neschopence. Prvních 14 dní vám nemocenskou platí firma = pokud byste ukončila pracovní poměr, tak by vám firma přestala platit nemocenskou. To se ale týká jenom prvních 14 dní, od 15 dne je na nemocenskou nárok, i po ukončeném zaměstnání.

Pro nárok na nemocenské dávky (po skončení zaměstnání), platí běžné podmínky. Výpočet neschopenky vychází z denního vyměřovacího základu (počítá se z hrubé mzdy v posledním zaměstnání).

Na nemocenské dávky, může být nárok až 380 dní od začátku neschopenky (někdy má ale lékař povinnost ukončit neschopenku už po 180 dnech, jindy může být nárok na prodloužení základních 380 dní ještě o dalších až 350 dní).

Po skončení neschopenky, také můžete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti podle běžných podmínek (záleží na tom, zda je splněna „minimální odpracovaná doba“, a další podmínky).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď