Úřad práce a placení zdravotního pojištění u studenta nad 26 let

Dobrý den, v únoru mi bylo 26 let a pořád studuji vysokou školu, teď nastupuji do posledního ročníku.

Vím, že od února si musím platit zdravotní pojištění, ale chci se prosím zeptat, bylo by možné se registrovat i jako student nad 26 let na úřadu práce s tím, že by za mě zdravotní pojištění platil stát?

Finanční situace během školy, je pro mě momentálně extrémně náročná a byla by to pro mě velká pomoc.

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Jakub H., 23.08.2023 12:11
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 23.08.2023 12:11 napsal/a:

Dobrý den,

U zdravotního pojištění, nezáleží jenom čistě na věku, ale také i na tom, v jakém studijním programu studujete.

Obecně platí, že stát platí zdravotní pojištění za nezletilé, nebo nezaopatřené děti. A to až do jejich 26 roků (vyplývá z nezaopatřenosti dítě, která se řídí zákonem o státní sociální podpoře). Podmínkou je studium (resp. příprava na budoucí povolání).

Současně ale existuje jedna výjimka, která se vztahuje na doktorské studijní programy – tam platí stát zdravotní pojištění i po 26 roce:

r) osoby starší 26 let studující prvně v doktorském studijním programu uskutečňovaném vysokou školou v České republice ve standardní době v prezenční formě studia, pokud nejsou zaměstnanci nebo osobami samostatně výdělečně činnými podle § 5; za dobu uvedeného studia se pro účely tohoto písmena považuje také kalendářní měsíc, v němž osoba ukončila uvedené studium,

Pokud byste studoval v doktorském programu, pak by dosažení věku 26 roků nevadilo.

Pokud je to jiný studijní program, tak máte povinnost, platit si od března minimální zdravotní pojištění pro OBZP (v roce 2023 je to 2336 Kč).

Případně by ZP mohl odvádět zaměstnavatel (nebo byste si ho mohl platit sám na základě SVČ).

Na Úřad práce, není možné jít „jenom“ kvůli zdravotnímu pojištění. Zdravotní pojištění platí stát, za uchazeče o zaměstnání. Je s tím spojena řada povinností (pravidelné schůzky na ÚP, aktivní spolupráce při hledání zaměstnání, povinnost přijmou nabízené místo nebo podstoupit nabídnutou rekvalifikaci).

Jako student (fyzická osoba soustavně se připravující na budoucí povolání), ale nemůžete být uchazečem o zaměstnání.

Viz paragraf 25, zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb.):

§ 25

(1) Uchazečem o zaměstnání může být, pokud tento zákon dále nestanoví jinak, pouze fyzická osoba, která má na území České republiky bydliště a která není

r) fyzickou osobou soustavně se připravující na budoucí povolání, s výjimkou uvedenou v odstavci 4, nebo

Je zde pouze jedna výjimka, kdy i student může být uchazečem o zaměstnání. Pokud byste v předchozích dvou letech „odpracoval“ alespoň 12 měsíců v nějakém zaměstnání, kde by za vás zaměstnavatel odváděl povinné odvody, pak byste mohl být uchazečem o zaměstnání.

Mohlo by se jednat o práci v pracovním poměru, nebo i práci na dohodu (pokud by u dohody bylo placeno sociální pojištění), nebo případně o podnikání, apod.

Viz. paragraf 25, odstavec 4:

(4) Zařazení a vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání nebrání, pokud fyzická osoba soustavně se připravující na budoucí povolání získala v rozhodném období (§ 41) zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění podle jiného právního předpisu v délce alespoň 12 měsíců. Skutečnost, že se soustavně připravuje na budoucí povolání, je fyzická osoba povinna krajské pobočce Úřadu práce oznámit při podání žádosti o zprostředkování zaměstnání, nebo osobně anebo písemně do 8 dnů ode dne zahájení soustavné přípravy na budoucí povolání.

Tj. aby za vás Úřad práce mohl platit zdravotní pojištění, tak byste nejprve musel „odpracovat“ alespoň jeden rok.

Pak můžete být uchazečem o zaměstnání (se vším, co s tím souvisí), i během studia. A měl byste nárok i na podporu v nezaměstnanosti.

Jinak můžete být uchazečem o zaměstnání, až po skončení školy. To ale obvykle není nárok na podporu v nezaměstnanosti (u nároku na podporu je stejná podmínka – minimálně 12 „odpracovaných“ měsíců za poslední 2 roky).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora 2023:

Ukončení pracovní smlouvy dohodou – kolik procent bude podpora v nezaměstnanosti?

-

Dobrý den, mám dotaz ohledně ukončení pracovní smlouvy dohodou. Mám odděláno rok a půl a moje otázka: Mám nárok na podporu a kolik procent? Děkuji předem za odpověď a hezký den přeji.

Zobrazit odpověď

Jak se počítá podpora v nezaměstnanosti – ukončení ve zkušební době

-

Dobrý den, po 18 letech jsem skončila v zaměstnání z důvodu personálních změn. Můj poměr skončil k 30. 9. 2023. Ihned jsem nastoupila do nového zaměstnání, ale bohužel mi kvůli 4leté dceři nevyhovují dlouhé směny a chtěla bych skončit ve zkušební době a uvedu důvod péče o nezletilé dítě. Ukončím buď v říjnu nebo v […]

Zobrazit odpověď

Do kdy se musím hlásit na Úřadu práce po skončení rodičovské

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: Dne 10. 10. mi skončil rodičovský příspěvek k synovým 3tím narozeninám. Nebyla sem před nástupem na RD zaměstnaná, proto bych se chtěla zeptat, kdy se musím hlásit na úřad práce, když nemám žádnou práci. Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Výpověď z pracovního poměru a neschopenka + předdůchod a podpora v nezaměstnanosti

-

Dobrý den, mám dlouhodobé zdravotní problémy, „řešené“ injekcemi do páteře pod CT na 2 klinikách, atd., několik operací. V novém zaměstnání jsem zaměstnána od 1. 11. 2022. Pokud bych dala výpověď zaměstnavateli 29. 9. 2023 a od 3.10. šla na nemocenskou, budu mít nárok na výplatu prvních 14 dní nemocenské od zaměstnavatele, když bych byla […]

Zobrazit odpověď