Úřad práce po dokončení studia VŠ – práce na DPP

Dobrý den,

v červnu jsem dokončila studium na VŠ, do konce července mi tedy ještě trvá status studenta, do práce nastupuji až poslední týden v srpnu.

Od 1. 8. do 27. 8. budu tedy nezaměstnaná – musím se nahlásit na úřad práce?

Během studia jsem pracovala (a pracuji) na DPP – potřebuji pro úřad práce nějaké potvrzení?

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Barbora N., 10.07.2023 11:58
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 11.07.2023 9:13 napsal/a:

Dobrý den,

Po dokončení studia na Vysoké škole, za vás stát platí zdravotní pojištění, ještě po celý následující měsíc. Pokud jste ukončila VŠ v červnu (datum není podstatné), pak za vás bude stát platit zdravotní pojištění ještě v červenci.

Pokud následně během srpna nastoupíte do zaměstnání (tj. v srpnu budete alespoň část měsíce v pracovním poměru, ve výsledku stačí alespoň 1 den v srpnu, resp. aby vám vznikl nárok na mzdu ze které se odvádí ZP), pak za vás za srpen bude odvádět zdravotní pojištění zaměstnavatel.

Povinnost platit si zdravotní pojištění sama (nebo to řešit evidencí na Úřadu práce), byste měla až v případě, že byste po celý kalendářní měsíc nebyla zaměstnaná, nepodnikala jako OSVČ a ani nespadala do žádné z kategorií, za které platí ZP stát. Tedy například, pokud byste do zaměstnání nastupovala až v září.

Po ukončení studia, nemáte žádnou povinnost chodit na Úřad práce (je to dobrovolné). Na podporu v nezaměstnanosti s největší pravděpodobností nebudete mít nárok.

Řešit úřad práce po škole, má smysl právě jen s ohledem na zdravotní pojištění, což by se vás ale nemělo týkat.

Další věc je vaše práce na dohodu o provedení práce. Pokud pracujete na DPP, tak by vás na Úřadu práce ani nemohli zařadit do evidence uchazečů o zaměstnání.

V době, kdy jste vedená na Úřadu práce, je možné pracovat pouze na dohodu DPČ (dohoda o pracovní činnosti), nebo v pracovním poměru. Maximální možný příjem je 8650 Kč měsíčně.

Viz zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb., paragraf 25, odstavec 3:

(3) Zařazení a vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání nebrání 

a) výkon činnosti na základě pracovního nebo služebního poměru, pokud měsíční výdělek nepřesáhne polovinu minimální mzdy, nebo

b) výkon činnosti na základě dohody o pracovní činnosti, pokud měsíční odměna nebo odměna připadající na 1 měsíc za období, za které přísluší, nepřesáhne polovinu minimální mzdy.

Uchazeč o zaměstnání je povinen krajské pobočce Úřadu práce výkon této činnosti bez ohledu na výši měsíčního výdělku nebo odměny oznámit při podání žádosti o zprostředkování zaměstnání nebo nejpozději v den nástupu k výkonu této činnosti, a ve lhůtě stanovené krajskou pobočkou Úřadu práce dokládat výši měsíčního výdělku nebo odměny. V případě výkonu více činností se pro účely splnění podmínky měsíčního výdělku měsíční výdělky (odměny) sčítají.

Abyste případně mohla být vedená na Úřadu práce, pak byste nejprve musela ukončit stávající DPP. Nebo se domluvit, že vám v zaměstnání změní DPP na DPČ (a příjem by musel být do 8650 Kč hrubého měsíčně).

To mi ale přijde zbytečné, zdravotní pojištění byste měla mít vyřešeno, a nic dalšího vám Úřad práce asi nemůže nabídnout.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Daně:

Sociální pojištění – práce na dohodu o provedení práce (DPP)

-

Dobrý den, mám dotaz – pracuji na dohodu provedení práce. Vydělala jsem si 7100 Kč. Kdo za mě hradí sociální pojištění? Musím to hradit já? Jak to je, se v tom vůbec nevyznám.

Zobrazit odpověď

Více dohod DPP souběžně u osoby pečující o dítě

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mohu mít více DPP u různých zaměstnavatelů? A mění se pak výše možného přivýdělku? (např. u 1 zaměstnavatele 10tis., u při  2 DPP více?) Jsem vedená jako osoba pečující o 2 děti do 15 let. Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Sleva na manželku 2024 – jak se prokazuje sleva na manželku?

-

Dobrý den, Manželce na konci ledna 2024 skončila rodičovská dovolená. A od února 2024 nastoupila zpět do zaměstnání. Zajímalo by mě, jak je to s nárokem na slevu za manželku v daňovém přiznání 2024? Četl jsem, že se nějak měnily podmínky, a že bude nárok na slevu jenom během rodičovské. Platí to, i když rodičovská skončila až […]

Zobrazit odpověď

Péče o děti do 15 let – kolik si mohu přivydělat na DPP nebo DPČ?

-

Dobrý den, manželka je nahlášena na péči o dítě a teď řešíme kolik si muže v roce 2024 přivydělat na DPP a DPČ. Je to stejné jako u stejné otázky z roku 2022. Děkuji

Zobrazit odpověď