Výpočet podpory v nezaměstnanosti po ukončení OSVČ bez příjmu

Dobrý den,

K 30. 9. 2021 jsem ukončila zaměstnání, ale se svými zdravotní problémy jsem pokračovala na nemocenské do 30. 6. 2022.

Protože jsem nenašla práci, nahlásila jsem se na Úřad práce a to 1. 7. 2022, kde jsem sice absolvovala rekvalifikační kurs na PC, ale práci se mi nezískat nepodařilo.

Proto jsem přijala nabídku jedné společnosti, pracovat pro ni jako OSVČ od 16. 5. 2023. Po mých zdravotních problémech se scházejícími zuby, se mnou ale zástupkyně společnosti slibovanou smlouvu neuzavřela.

Já jsem se snažila pokračovat nadále jako OSVČ, ale neuspěla jsem, měla jsem nulový příjem a proto dne 31. 8. 2023 jsem činnost ukončila a od 1. 9. 2023 jsem se znovu nahlásila na Úřad práce.

Zajímalo by mě, z čeho se mi bude počítat podpora v nezaměstnanosti? Jestli to bude z nemocenské nebo z předešlého platu?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Alena, 09.09.2023 17:09
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 11.09.2023 19:28 napsal/a:

Dobrý den,

Na podporu v nezaměstnanosti, vám může vznikat nárok i po skončení podnikání jako OSVČ. U podnikatelů, se ale podpora v nezaměstnanosti vypočítá trochu jinak.

Zatímco u zaměstnanců, se výpočet podpory v nezaměstnanosti provádí z průměrného čistého měsíčního výdělku v posledním zaměstnání, podpora pro OSVČ se počítá na základě jejich vyměřovacího základu (pro sociální pojištění).

Abyste měla nárok na podporu v nezaměstnanosti po skončení podnikání jako OSVČ, tak musí být splněna podmínka „minimální odpracované doby“ - účasti na důchodovém pojištění, alespoň 12 měsíců za poslední dva roky.

Pokud jste se na Úřadu práce přihlásila od 1. 9. 2023, pak se bude posuzovat období od 1. 9. 2021 do 31. 8. 2023.

Do účasti na důchodovém pojištění, by se vám započítala doba v posledním zaměstnání (09/2021). Dále by se vám měla počítat doba podnikání, kdy jste si jako OSVČ platila sociální pojištění (zřejmě jenom minimální zálohu).

Pro nárok na podporu v nezaměstnanosti, se vám dále může započítat náhradní doba důchodového pojištění – vaše pracovní neschopnost po skončení zaměstnání. Pro nárok na podporu se vám to započítá jako „odpracovaná doba“, pokud jste měla nárok na nemocenské dávky.

Dalším omezujícím faktorem může být, zda jste při poslední evidenci na úřadu práce, vyčerpala celou podporu v nezaměstnanosti (nebo při rekvalifikaci).

  • Pokud byla vyčerpána celá podpůrčí doba (podle vašeho věku to je 5, 8 nebo 11 měsíců), pak je následně nutné pracovat nebo podnikat alespoň 6 měsíců.
  • Pokud nebyla vyčerpána (podle vašeho věku to je 5, 8 nebo 11 měsíců), pak stačí pracovat nebo podnikat alespoň 3 měsíce, a je nárok na další podporu
  • Pokud nebyla vyčerpána (podle vašeho věku to je 5, 8 nebo 11 měsíců), a je odpracováno méně než 3 měsíce, tak je nárok jenom na zbytek předchozí podpůrčí doby

Vzhledem k tomu, že nevím, zda splňujete všechny výše uvedené podmínky a omezení, tak vám ani nemohu potvrdit, zda budete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Pokud vám vznikne nárok na podporu v nezaměstnanosti, pak by se její výpočet měl odvíjet od vyměřovacího základu při podnikání.

Podpora v nezaměstnanosti se určitě nedá vypočítat z nemocenské (nejedná o příjem, který by se dal použít pro výpočet podpory). Ani se podpora nedá počítat ze zaměstnání, které bylo ukončeno již před delší dobou. Podpora se počítá z poslední ukončené činnosti, což je u vás podnikání jako OSVČ.

Jako OSVČ (předpokládám, že jste měla podnikání jako hlavní činnost), máte povinnost platit alespoň minimální zálohu na sociální pojištění. V roce 2023 to je 2944 Kč. To odpovídá minimálnímu vyměřovacímu základu 10 081 Kč.

Podpora v nezaměstnanosti u OSVČ, by pak vycházela stejně, jako u zaměstnance s průměrnou výplatou 10 081 Kč. V roce 2023 to vychází na 6 553 Kč první a druhý měsíc, 5 041 Kč třetí a čtvrtý měsíc, a 4 536 Kč v posledním měsíci (nebo i déle – podle věku).

Potvrzení o vyměřovacím základu vám vystaví ČSSZ při ukončení podnikání. Pokud by nebylo možné doložit potvrzení o vyměřovacím základu, pak by se případně podpora mohla vypočítat na základě průměrné mzdy v ČR.

Tato minimální podpora je v roce 2023 ve výši 5 896 Kč první a druhý měsíc, 4 717 Kč třetí a čtvrtý měsíc a 4 324 Kč v posledním měsíci (nebo i déle – podle věku).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora 2023:

Ukončení pracovní smlouvy dohodou – kolik procent bude podpora v nezaměstnanosti?

-

Dobrý den, mám dotaz ohledně ukončení pracovní smlouvy dohodou. Mám odděláno rok a půl a moje otázka: Mám nárok na podporu a kolik procent? Děkuji předem za odpověď a hezký den přeji.

Zobrazit odpověď

Jak se počítá podpora v nezaměstnanosti – ukončení ve zkušební době

-

Dobrý den, po 18 letech jsem skončila v zaměstnání z důvodu personálních změn. Můj poměr skončil k 30. 9. 2023. Ihned jsem nastoupila do nového zaměstnání, ale bohužel mi kvůli 4leté dceři nevyhovují dlouhé směny a chtěla bych skončit ve zkušební době a uvedu důvod péče o nezletilé dítě. Ukončím buď v říjnu nebo v […]

Zobrazit odpověď

Do kdy se musím hlásit na Úřadu práce po skončení rodičovské

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: Dne 10. 10. mi skončil rodičovský příspěvek k synovým 3tím narozeninám. Nebyla sem před nástupem na RD zaměstnaná, proto bych se chtěla zeptat, kdy se musím hlásit na úřad práce, když nemám žádnou práci. Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Výpověď z pracovního poměru a neschopenka + předdůchod a podpora v nezaměstnanosti

-

Dobrý den, mám dlouhodobé zdravotní problémy, „řešené“ injekcemi do páteře pod CT na 2 klinikách, atd., několik operací. V novém zaměstnání jsem zaměstnána od 1. 11. 2022. Pokud bych dala výpověď zaměstnavateli 29. 9. 2023 a od 3.10. šla na nemocenskou, budu mít nárok na výplatu prvních 14 dní nemocenské od zaměstnavatele, když bych byla […]

Zobrazit odpověď