Výpověď dohodou – budu mít nárok na podporu v nezaměstnanosti?

Dobrý den, chci se zeptat, jestli mám nárok na podporu v nezaměstnanosti.

U společnosti pracuji cca 5 let.  Zaměstnavatel, nám ale pokaždé dával smlouvu na dobu určitou, na jeden rok. Od letošního roku 2023, nám dal smlouvu na dobu neurčitou.

Pracovní poměr mi bude ukončen dohodou k 30. 9. 2023 po ukončení dvouměsíční výpovědní lhůty.

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Karel M., 28.07.2023 4:49
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 28.07.2023 14:40 napsal/a:

Dobrý den,

Pro nárok na podporu v nezaměstnanosti, musí být splněna především podmínka minimální „odpracované doby“. Na podporu je nárok, pokud během posledních 2 roků, máte účast na důchodovém pojištění, alespoň v rozsahu 12 měsíců.

Účast na důchodovém pojištění, vzniká v zaměstnání, kde za vás odvádí zaměstnavatel sociální (důchodové) pojištění.

Pokud jste byl zaměstnaný během předchozích 5 roků, pak tuto základní podmínku bez problémů splňujete. To, že se vám letos měnila pracovní smlouva z doby určité na dobu neurčitou, nehraje žádnou roli.

Pro nárok na podporu v nezaměstnanosti, se počítá celá doba v předchozím zaměstnání - resp., počítaly by se vám případně i různá zaměstnání, která spadají do období předchozích 2 roků.

Zmíněných 12 měsíců, nemusí být splněno jen v jednom zaměstnání (u jedné pracovní smlouvy), ale počítaly by se všechny „odpracované“ měsíce i u různých zaměstnavatelů (pokud se nepřekrývají). Nebo se může jednat i o kombinaci práce a podnikání, nebo jiné kombinace.

Na podporu v nezaměstnanosti, máte nárok po dobu, která se odvíjí od vašeho věku:

  • Do 50 roků je nárok na 5 měsíců podpory
  • Od 50 do 55 roků je nárok na 8 měsíců podpory
  • Nad 55 roků je nárok na 11 měsíců podpory

Rozhodující je věk, který máte v době zahájení evidence na Úřadu práce (dosažení vyššího věku, během doby na ÚP, už nic nemění).

Výše podpory v nezaměstnanosti, se odvíjí od příjmů v zaměstnání. A také od toho, co je důvodem pro ukončení pracovního poměru.

Pokud je pracovní poměr ukončen výpovědí ze strany zaměstnance nebo dohodou (jako je tomu u vás), bez vážného důvodu (vážné důvody jsou uvedeny v paragrafu 5, odstavec c, zákona o zaměstnanosti), pak je nárok na nižší podporu.

Při ukončení zaměstnání dohodou bez vážného důvodu, máte nárok po celou dobu na Úřadu práce, pouze na 45% z průměrného čistého výdělku.

Pokud by byl v dohodě uveden i některý z vážných důvodů, pak je nárok na podporu ve výši 65% za první dva měsíce, 50% za druhé dva měsíce a následně je to 45% po zbytek doby na Úřadu práce.

Na vyšší podporu v nezaměstnanosti je nárok i v případě, že je dohoda uzavírána z některého z důvodů, uvedených v paragrafu 52, odstavec a) až c), v zákoníku práce.

Výpočet podpory v nezaměstnanosti, se provádí z průměrného čistého měsíčního výdělku (což je něco jiného, než průměrná čistá výplata). Průměrný výdělek, se počítá z posledního ukončeného kalendářního čtvrtletí.

Pokud vám pracovní poměr končí v září, pak to bude z měsíců duben až červenec. Průměrný výdělek se počítá z hrubé mzdy a z odpracovaných hodin (včetně práce přesčas). Případná neschopenka (nebo jiná absence, která by spadala do tohoto období, nemá negativní vliv).

Na Úřad práce, byste měl jít do 3 pracovních dní od ukončení pracovního poměru (není to povinnost, ale je to tak lepší, aby vám evidence na ÚP navazovala přímo na ukončené zaměstnání).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora 2023:

Ukončení pracovní smlouvy dohodou – kolik procent bude podpora v nezaměstnanosti?

-

Dobrý den, mám dotaz ohledně ukončení pracovní smlouvy dohodou. Mám odděláno rok a půl a moje otázka: Mám nárok na podporu a kolik procent? Děkuji předem za odpověď a hezký den přeji.

Zobrazit odpověď

Jak se počítá podpora v nezaměstnanosti – ukončení ve zkušební době

-

Dobrý den, po 18 letech jsem skončila v zaměstnání z důvodu personálních změn. Můj poměr skončil k 30. 9. 2023. Ihned jsem nastoupila do nového zaměstnání, ale bohužel mi kvůli 4leté dceři nevyhovují dlouhé směny a chtěla bych skončit ve zkušební době a uvedu důvod péče o nezletilé dítě. Ukončím buď v říjnu nebo v […]

Zobrazit odpověď

Do kdy se musím hlásit na Úřadu práce po skončení rodičovské

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: Dne 10. 10. mi skončil rodičovský příspěvek k synovým 3tím narozeninám. Nebyla sem před nástupem na RD zaměstnaná, proto bych se chtěla zeptat, kdy se musím hlásit na úřad práce, když nemám žádnou práci. Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Výpověď z pracovního poměru a neschopenka + předdůchod a podpora v nezaměstnanosti

-

Dobrý den, mám dlouhodobé zdravotní problémy, „řešené“ injekcemi do páteře pod CT na 2 klinikách, atd., několik operací. V novém zaměstnání jsem zaměstnána od 1. 11. 2022. Pokud bych dala výpověď zaměstnavateli 29. 9. 2023 a od 3.10. šla na nemocenskou, budu mít nárok na výplatu prvních 14 dní nemocenské od zaměstnavatele, když bych byla […]

Zobrazit odpověď