Zánik nároku na rodičovský příspěvek a nenastoupeni do práce

Dobrý den, chtěla bych Vás moc poprosit o pomoc.

Dne 30. 6. 2023 mi zanikl nárok na rodičovské dávky, avšak s mým zaměstnavatelem, u kterého jsem pracovala před nástupem na rodičovskou (FIRMA A), jsme se domluvili, že nastoupím zpět do práce k 1.9. (Mně se to hodilo kvůli školce a jim kvůli tomu, že by mě tam dříve nepotřebovali z důvodu nadbytečnosti).

Jenže k 17. 7. jsem nastoupila na brigádu do jiné firmy (FIRMA B), kde mi nabídli pracovní poměr od 1. 10. (do té doby bych byla u nich jako brigádník).

Proto bych chtěla ve FIRMĚ A dát výpověď (ideálně dohodou) a v září ani nenastoupit. Jenže jsem na výplatních páskách Firmy A zjistila, že mi od 1. 7. narůstá dovolená v minusových číslech (aktuálně -33 dní).

Moje dotazy zní – co pro mě znamená – 33 dní dovolené? A mám nárok na výpověď dohodou po ukončení rodičovské?

Platila za mne firma A od 1. 7. zdravotní pojištění? Nebo si ho budu muset doplatit sama?

Po zániku nároku na dávku jsem se měla hlásit na úřadu práce? (Mám podepsanou smlouvu na dobu neurčitou ve FIRMĚ A) …

Poradili byste mi prosím, jak se mám z této situace co nejlépe vymotat?

Moc Vám děkuji za pomoc a přeji pěkný den

Dotaz poslal/a: Klara, 16.08.2023 10:13
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 16.08.2023 18:54 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud máte v zaměstnání (FIRMA A), pracovní poměr na dobu neurčitou, pak je otázkou, kdy vám končila rodičovská dovolená (a jestli už vůbec skončila)?

Ukončení výplaty rodičovského příspěvku k 30. 6. 2023, je jedna věc. Konec rodičovské dovolené, je ale něco jiného.

Rodičovský příspěvek, vám končí ve chvíli, kdy je vyčerpána celá částka (300 000 Kč u jednoho dítěte, nebo 450 000 Kč u dvojčat). Nebo případně ve chvíli, kdy má dítě 4 roky (ale to asi nebude váš případ).

Rodičovská dovolená (volno v zaměstnání), končí nejpozději v den 3 narozenin dítěte (nebo případně i dříve, pokud si to tak domluvíte v zaměstnání).

Pokud vaše dítě zatím nemělo 3 narozeniny, pak jste s největší pravděpodobností i nadále na rodičovské dovolené (a pouze už nemáte nárok na rodičovský příspěvek). V takovém případě za vás platí zdravotní pojištění i nadále stát.

Nebo vám už skončila i rodičovská dovolená. Pak byste zřejmě měla v zaměstnání domluvené neplacené volno. Z vašeho dotazu nevyplývá zcela jasně, na čem přesně jste v zaměstnání domluvila.

Pokud byste nyní měla v zaměstnání neplacené volno, pak za vás zdravotní pojištění odvádí zaměstnavatel (firma A).

Přihlášení na Úřad práce, po skončení rodičovského příspěvku, byste řešila jen v případě, že byste byla nezaměstnaná. Pokud ale máte pracovní smlouvu na dobu neurčitou, pak to není váš případ.

Stejně tak si nemusíte ani sama platit zdravotní pojištění. Pokud vám ještě pokračuje rodičovská dovolená, tak ho za vás platí stát. Pokud vám rodičovská dovolená skončila, a vy jste na neplaceném volnu, pak zdravotní pojištění odvádí zaměstnavatel.

Co se týká dovolené na výplatní pásce, tak to vám asi neporadím. Nárok na dovolenou, by měl být uváděn v hodinách. Nárok na dovolenou, může být i v roce 2023 – po skončení rodičovské, se vám pro nárok na dovolenou může započítat i příslušná část z rodičovské dovolené.

Netuším, jaký program používá vaše mzdová účetní, takže vám neporadím, co to je za číslo. Zeptejte se na to mzdové účetní. Může to být i jen nějaká chyba.

Co se týká ukončení pracovního poměru dohodou ve firmě A, tak ono se nedá moc mluvit o nějakém „nároku“.

Při ukončení pracovního poměru dohodou, je předpokladem dohoda obou zúčastněných stran. Musíte se tedy dohodnout vy i zaměstnavatel.

Nemusíte původnímu zaměstnavateli říkat, že jste si našla nějakou jinou (asi lepší) práci. Můžete to zdůvodnit třeba nutností péče o dítě, nebo to nemusíte zdůvodňovat vůbec. Pokud je váš zaměstnavatel rozumný, pak s vámi uzavře dohodu.

Ve výsledku to může být výhodné i pro něj, protože u dohody vám nemusí platit odstupné, a může si za vás rovnou začít hledat náhradu.

Pokud se v zaměstnání nedohodnete, tak můžete dát standardní výpověď, u které je výpovědí doba 2 měsíce. Výpověď musí být podána písemně. A výpovědí doba začíná až od začátku následujícího měsíce. Při podání výpovědi během srpna, by výpovědní doba byla září + říjen.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď