Daňové přiznání a přehled o příjmech OSVČ – nulový příjem z podnikání

Dobrý den,

Zajímalo by mě, jestli musím podávat daňové přiznání na Finanční úřad a přehledy pro VZP + ČSSZ, když jsem měl za minulý rok nulové příjmy z podnikání.

Z důvodů, které tady nechci rozvádět, jsem se minulý rok podnikání vůbec nevěnoval, a za celý rok jsem nefakturoval ani 1 Kč. Příjem z podnikání je tedy 0 Kč.

Předpokládám, že v takovém případě, nemusím nic řešit, nebo se pletu?

Předem děkuji za info

Dotaz poslal/a: Ladislav Š., 16.01.2024 10:15
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 17.01.2024 19:25 napsal/a:

Dobrý den,

Jako podnikatel (OSVČ), máte řadu povinností. Mezi ně, může patřit podání daňového přiznání (aktuálně to musí být elektronicky), nebo přehledů o příjmech pro zdravotní pojišťovnu a Českou správu sociálního zabezpečení.

Co se týká daňového přiznání, tak obecně platí, že přiznání nemusí podávat ten, kdo má příjem za předchozí rok do 50 000 Kč (dříve to bylo jenom do 15 000 Kč, minulý rok se to měnilo).

To je ale pouze obecná informace – mohou existovat i různé výjimky, kdy je nutné podat daňové přiznání.

Musel byste ho podat například v případě, kdy máte sice příjem do 50 000 Kč, ale současně budete mít daňovou ztrátu.

Nebo pokud byste kromě nulového příjmu z podnikání, měl i nějaké jiné příjmy (z nájmu, z kapitálového majetku, apod.).

I kdybyste měl jako OSVČ za minulý rok nulový příjem, tak to neznamená, že nemusíte nic řešit.

Nemáte sice povinnost podat daňové přiznání. Měl byste ale Finanční úřad informovat, že máte nulový příjem.

Není pro to žádná přesná forma – stačí jednoduché čestné prohlášení, že za zdaňovací období 2023, jste neměl žádné příjmy ze samostatně výdělečné činnosti.

U přehledů pro VZP (zdravotní pojišťovnu) nebo ČSSZ je to jednodušší. Tam není žádná výjimka, a přehled musíte podat, i když jste měl nulový příjem.

Přehledy je prostě nutné podat vždy (výjimkou mají jenom podnikatelé, kteří si zvolili paušální daň).

Pokud nebudete podávat daňové přiznání, tak pro vás platí i jiný termín pro podání přehledů.

Většina OSVČ, má termín pro daňové přiznání na začátku května (letos to vychází na 2. 5. 2024), takže jim pak přehledy stačí podat během května 2024 (záleží na konkrétním datu podání DPFO – přehledy musí být vyřešeny do 30 dnů, nejpozději do 2. 6. 2024).

OSVČ, který nebude podávat daňové přiznání, musí přehledy o nulovém příjmu, podat do 8 dní od základního termínu pro daňové přiznání (v roce 2024 je to 2. dubna 2024, tj. +8 dní vychází na 10. 4. 2024).

Přehledy pro ČSSZ a zdravotní pojišťovnu vyplníte standardním způsobem.

V dotazu píšete, že nechcete řešit, proč jste měl nulové příjmy. Dovolím si jen upozornit, že i když máte nulové příjmy z podnikání, tak stále pro vás může platit povinnost odvádět alespoň minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění (ty se navíc od 1. 1. 2024 dost výrazně zvýšily).

Pokud jsou důvody, proč nemáte příjem z podnikání dlouhodobější, pak je rozhodně lepší přerušit živnost (pak nemusíte platit minimální zálohy).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Daně:

Sociální pojištění – práce na dohodu o provedení práce (DPP)

-

Dobrý den, mám dotaz – pracuji na dohodu provedení práce. Vydělala jsem si 7100 Kč. Kdo za mě hradí sociální pojištění? Musím to hradit já? Jak to je, se v tom vůbec nevyznám.

Zobrazit odpověď

Více dohod DPP souběžně u osoby pečující o dítě

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mohu mít více DPP u různých zaměstnavatelů? A mění se pak výše možného přivýdělku? (např. u 1 zaměstnavatele 10tis., u při  2 DPP více?) Jsem vedená jako osoba pečující o 2 děti do 15 let. Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Sleva na manželku 2024 – jak se prokazuje sleva na manželku?

-

Dobrý den, Manželce na konci ledna 2024 skončila rodičovská dovolená. A od února 2024 nastoupila zpět do zaměstnání. Zajímalo by mě, jak je to s nárokem na slevu za manželku v daňovém přiznání 2024? Četl jsem, že se nějak měnily podmínky, a že bude nárok na slevu jenom během rodičovské. Platí to, i když rodičovská skončila až […]

Zobrazit odpověď

Péče o děti do 15 let – kolik si mohu přivydělat na DPP nebo DPČ?

-

Dobrý den, manželka je nahlášena na péči o dítě a teď řešíme kolik si muže v roce 2024 přivydělat na DPP a DPČ. Je to stejné jako u stejné otázky z roku 2022. Děkuji

Zobrazit odpověď