Odstupné – výpověď ze zdravotních důvodů

Dobrý den, prosím o radu.

Zaměstnankyně je v pracovní neschopnosti a chce dát zaměstnavateli výpověď, jelikož u něho nemůže dál pracovat ze zdravotních důvodů. Má nárok na nějaké odstupné?

Předem děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Lucie, 10.08.2020 10:41
Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 11.08.2020 12:51 napsal/a:

Dobrý den,

V případě, že výpověď podá zaměstnanec, tak zpravidla nemá nárok na odstupné. Podmínky vzniku nároku na odstupné upravuje zákoník práce – zákon číslo 262/2006 Sb., paragraf 67.  Na odstupné vzniká nárok při výpověď ze strany zaměstnavatele, nebo pokud je pracovní poměr ukončen dohodou z důvodů uvedených v paragrafu 52 a až c nebo d.

V souvislosti se zdravotními důvody je to pak trochu složitější.

V případě že zaměstnanec předloží lékařský posudek, z něhož jasně vyplývá, že nesmí dále vykonávat dosavadní práci nebo že dlouhodobě pozbyl zdravotní způsobilost vykonávat dosavadní práci, pak mu zaměstnavatel musí, nabídnou převedení na jinou pracovní pozici (pokud to organizační/provozní podmínky umožňují) nebo mu dát výpověď.

V případě, že důvodem ke ztrátě zdravotní způsobilosti je například pracovní úraz nebo nemoc z povolání, pak má zaměstnanec nárok na odstupné ve výši 12 měsíčních platů. Viz paragraf 52 d:

d) nesmí-li zaměstnanec podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovně lékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz, onemocnění nemocí z povolání nebo pro ohrožení touto nemocí, anebo dosáhl-li na pracovišti určeném rozhodnutím příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví nejvyšší přípustné expozice,

Výše uvedené ale neplatí, pokud si úraz nebo nemoc způsobil zaměstnanec sám (např. tím že porušil bezpečnostní předpisy). V takovém případě nárok na odstupné nevzniká.

Pokud se ale jedná o výpověď podle paragrafu 52 písmeno e, pak nárok na odstupné nevzniká

e) pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovně lékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dlouhodobě zdravotní způsobilost,

Na odstupné tedy při ukončení pracovního poměru může vznikat nárok pouze v případě, že se jedná o následek nemoci z povolání, pracovního úrazu nebo dosažení maximální doby expozice na pracovišti (týká se spíše rizikových provozů).

Nárok na odstupné také vzniká, pokud výpověď dává zaměstnavatel (paragraf 52 a až c), nebo se jedná o ukončení pracovního poměru dohodou. V případě výpovědi ze strany zaměstnance nárok na odstupné podle zákoníku práce není.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Odstupné:

Kolik bude podpora v nezaměstnanosti po dlouhodobé neschopence?

-

Dobrý den, Jsem čtrnáct měsíců práce neschopen, tedy od 1. 6. 2022 do 16. 8. 2023. Jak mi bude vypočítaná případná podpora v nezaměstnanosti, pokud bych dal výpověď pro ztrátu zdravotní způsobilosti pro vykonávanou práci?

Zobrazit odpověď

Výpověď ze zdravotních důvodů bez nároku na odstupné

-

Dobrý den, vzhledem k mému, stále se zhoršujícímu zdravotnímu stavu, jsem požádala mého zaměstnavatele o převedení na jinou pracovní pozici. Ten mě vyzval k návštěvě  závodní lékařky, která po zhlédnutí mé zdravotní dokumentace od odborných lékařů napsala lékařský posudek: „pozbyla dlouhodobě zdravotní způsobilost“. Od zaměstnavatele jsem dostala výpověď s dvouměsíční lhůtou bez odstupného! Je to […]

Zobrazit odpověď

Nárok na odstupné při výpovědi dohodou – smlouva na dobu určitou

-

Dobrý den, prosím o radu. Pracuji u společnosti již 10,5 roku. Nadřízený za mnou přišel, že z důvodu snižování nákladů se mnou již nepočítají. Ať počítám s výpovědí dohodou k 30. 4. 2022. Mám nárok na odstupné i v případě že smlouvu mám od roku 2011 a stále mě jí prodlužují o rok? Nyní mám […]

Zobrazit odpověď

Podpora po RD – nová smlouva a zkušební doba

-

Dobrý den, mám dotaz ohledně návratu do práce po rodičovské dovolené. Před porodem jsem měla smlouvu na dobu neurčitou na práci v kanceláři (asistentka nákupu). Mám se do práce vracet 6. 6. 2022 ale už nyní mi bylo řečeno, že pozice zanikla a není možné se vrátit na původní pozici. Byla mi nabídnuta práce skladníka, kde […]

Zobrazit odpověď