Podpora v nezaměstnanosti OSVČ při přerušení činnosti

Dobrý den,

od května jsem se stala OSVČ, předtím jsem pracovala na smlouvu na HPP sedm měsíců. Můj dotaz zní, kdybych chtěla pozastavit činnost, zda si mohu požádat o podporu v nezaměstnanosti?

Zda se započítává i doba kdy jsem nemusela platit do srpna zdravotní a sociální pojištění? A popřípadě z čeho se to vypočítá.

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Jana N., 14.10.2020 11:14
Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 15.10.2020 18:38 napsal/a:

Dobrý den,

Základní podmínkou, abyste měla nárok na podporu v nezaměstnanosti, je to, že máte splněno minimálně 12 měsíců účasti na důchodovém pojištění za poslední dva roky. Viz zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb., paragraf 39:

§ 39

(1) Nárok na podporu v nezaměstnanosti má uchazeč o zaměstnání, který 

a) získal v rozhodném období (§ 41) zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění podle zvláštního právního předpisu v délce alespoň 12 měsíců (dále jen „předchozí zaměstnání“); překrývají-li se doby důchodového pojištění, započítávají se jen jednou,

Těchto 12 měsíců může být splněno i tím, že máte část doby účasti na důchodovém pojištění splněnou díky zaměstnání (píšete 7 měsíců) a část doby máte splněné tím, že jste byla OSVČ (od května by to bylo minimálně 5 měsíců). To by v součtu dělalo 12 měsíců účasti na důchodovém pojištění, a na podporu bystě měla mít nárok.

Je pravda, že z důvodu epidemie jste několik měsíců nemusela platit sociální a zdravotní pojištění (od března do srpna 2020, za září už byste měla zálohy normálně zaplatit).

Za tyto měsíce se to ale počítá tak, že jste zaplatila zálohy odpovídající minimální výši (tj. sociální pojištění 2544 Kč, zdravotní pojištění 2352 Kč).

Tato doba se započítává do doby účasti na důchodovém pojištění. Až budete podávat přehled o příjmech pro ČSSZ nebo zdravotní pojišťovnu, tak si za příslušné měsíce započítáte tyto minimální částky jako zaplacené.

Takže i když jste fakticky nic neplatila, bere se to tak, že jste každý měsíc odváděla minimální platby.

Pokud byste si šla nyní požádat o podporu v nezaměstnanosti, tak tam by se vycházelo z toho, jaké platíte sociální pojištění - resp. jaký máte vyměřovací základ pro sociální pojištění. Ten vám přesně spočítají při přerušení/ukončení podnikání.

Pokud by to odpovídalo minimálním zálohám sociálního pojištění, pak byste následnou podporu neměla moc vysokou. Vycházelo by to na cca 5,5 tisíce korun za první dva měsíce, v dalších měsících pak méně.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora 2020:

Výpočet podpory v nezaměstnanosti – ukončení zaměstnání ve zkušební době

-

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu na výpočet podpory v nezaměstnanosti, konkrétně mě zajímá, jak je určen průměrný čistý výdělek z posledního zaměstnání (za jaké období je počítán?). Popíši svoji situaci – dal jsem výpověď ze strany zaměstnance, po splnění všech podmínek mám nárok po dobu 5 měsíců na 45 % průměrné čisté mzdy. Moje […]

Zobrazit odpověď

Výpočet průměrného výdělku a čerpání dovolené

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda ovlivní výši průměrného čistého výdělku (PČV) pro Úřad práce, pokud budu v rozhodném období pro výpočet výdělku čerpat dovolenou. Mám podat výpověď tak, aby se PČV počítal z období, kdy nebyla čerpána dovolená nebo z období, kdy byla čerpána nebo je to lhostejné? Jak by to bylo, pokud by […]

Zobrazit odpověď

Výpočet podpory v nezaměstnanosti OSVČ – pozastavení živnosti

-

Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o radu. Od května 2018 jsem pracoval u firmy jako zaměstnanec na hlavní pracovní poměr. Tento pracovní poměr trval do konce roku 2019. Zároveň s tím jsem celý rok 2019 pracoval na živnostenský list, jako vedlejší samostatně výdělečnou činnost. Za rok 2019 jsem tedy podával vlastní daňové přiznání. Od […]

Zobrazit odpověď

Evidence na Úřadu práce v době, kdy jsem na nemocenské

-

Dobrý den, dne 31. 12. 2020 mi skončí můj pracovní poměr. Pracovní poměr mám na dobu určitou a zaměstnavatel se již jasně vyjádřil, že o prodloužení neuvažuje. Od 24. 11. 2020 jsem na nemocenské, a ještě minimálně jeden měsíc budu (možná i o něco déle). Musím se evidovat do tří pracovních dnů na Úřadu práce, […]

Zobrazit odpověď