Co můžu dělat po skončení rodičovské dovolené?

Dobrý den, v červenci mi končí rodičovská dovolená.

Dítě dovrší 5.7.2021 4 let. Končí mi tedy RD přesně v tento den? Ráda bych však zůstala nadále doma – ženou v domácnosti.

Jaké mám povinnosti a možnosti – kam se nahlásit, co si platit nebo co mi může být placeno?

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Dominika, 20.05.2021 10:46
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 21.05.2021 18:53 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud má vaše dítě, 5. 7. 2021 4 roky, pak vám rodičovská dovolená skončila již 5. 7. 2020 (před necelým rokem, pokud jste tedy byla na rodičovské dovolené). Rodičovská dovolená, může být dlouhá maximálně 3 roky. A končí nejpozději v den 3 narozenin dítěte.

Viz zákoník práce, zákon číslo 262/2006 Sb., paragraf 196:

§ 196 Rodičovská dovolená

K prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni a zaměstnanci na jejich žádost rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená přísluší matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let.

Pokud jste nyní doma s dítětem, a brzy mu budou 4 roky, pak zřejmě v zaměstnání čerpáte neplacené volno. Nebo jste nezaměstnaná (zaměstnání vám skončilo před mateřskou/rodičovskou nebo v jejich průběhu), a nyní vám jen končí čerpání rodičovského příspěvku.

V případě, že jste zaměstnaná a u zaměstnavatele máte domluveno neplacené volno, pak se případně můžete zkusit domluvit na jeho prodloužení. Záleží to ale jen na zaměstnavateli.

Pokud jste nezaměstnaná, a nyní vám jen končí rodičovský příspěvek, pak máte několik možností.

První možností, je to, že byste šla na Úřad práce, kde by vám vznikl nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Zde jen pozor na to, že předpokladem pro nárok na podporu v nezaměstnanosti, je zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání a aktivní hledání práce.

Pokud si práci nechcete hledat, pak to asi není nejlepší nápad.

Můžete se u své zdravotní pojišťovny, přihlásit jako osoba pečující o jedno dítě do 7 roků (nebo o dvě děti do 15 roků). Pak by za vás zdravotní pojištění platil stát. Jsou s tím ale spojena určitá omezení.

Dítě by nesmělo chodit do školky, na dobu delší než 4 hodiny denně. Nesměla byste pracovat v pracovním poměru, nebo podnikat. Příjem z nějaké brigády, je také omezený (u DPP do 10 000 Kč měsíčně, u DPČ do 3500 Kč měsíčně).

Za osobu pečující o dítě do 7 roků, platí zdravotní pojištění stát. Sociální pojištění, by ale za vás nikdo neplatil.

Doba strávená jako „žena v domácnosti“, by se vám tedy nezapočítávala pro nárok na důchod (počítá se vám jen doba rodičovské dovolené a/nebo doba čerpání rodičovského příspěvku, maximálně do 4 roků dítěte).

Aby se vám započítala, musela byste si jedině začít platit dobrovolné důchodové pojištění – aktuálně je to 2 482 Kč měsíčně.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Daně:

Sociální pojištění – práce na dohodu o provedení práce (DPP)

-

Dobrý den, mám dotaz – pracuji na dohodu provedení práce. Vydělala jsem si 7100 Kč. Kdo za mě hradí sociální pojištění? Musím to hradit já? Jak to je, se v tom vůbec nevyznám.

Zobrazit odpověď

Více dohod DPP souběžně u osoby pečující o dítě

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mohu mít více DPP u různých zaměstnavatelů? A mění se pak výše možného přivýdělku? (např. u 1 zaměstnavatele 10tis., u při  2 DPP více?) Jsem vedená jako osoba pečující o 2 děti do 15 let. Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Sleva na manželku 2024 – jak se prokazuje sleva na manželku?

-

Dobrý den, Manželce na konci ledna 2024 skončila rodičovská dovolená. A od února 2024 nastoupila zpět do zaměstnání. Zajímalo by mě, jak je to s nárokem na slevu za manželku v daňovém přiznání 2024? Četl jsem, že se nějak měnily podmínky, a že bude nárok na slevu jenom během rodičovské. Platí to, i když rodičovská skončila až […]

Zobrazit odpověď

Péče o děti do 15 let – kolik si mohu přivydělat na DPP nebo DPČ?

-

Dobrý den, manželka je nahlášena na péči o dítě a teď řešíme kolik si muže v roce 2024 přivydělat na DPP a DPČ. Je to stejné jako u stejné otázky z roku 2022. Děkuji

Zobrazit odpověď