Ošetřovné či nemocenská v případě souběhu nemoci (COVID) matky a dítěte

Dobrý den,

ráda bych zjistila, jak správně postupovat v případě, že jsem zároveň nemocná já i dítě (COVID pozitivní).

Je správně, zažádat si u svého doktora o nemocenskou nebo žádat u pediatra o ošetřovné?

Pokud se mohu rozhodnout sama, je pro mě nějaká z těchto variant výhodnější, s ohledem na současnou situaci?

Předem děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Pavla, 29.11.2021 12:25
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 29.11.2021 16:33 napsal/a:

Dobrý den,

Obecně platí, že v případě souběhu více nemocenských dávek (u vás nemocenská a ošetřovné), má přednost ta, která se týká přímo vás – tedy nemocenská.

Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 48, odstavec 1, písmeno d:

 (1) Vznikne-li z jednoho pojištění současně nárok na výplatu více dávek, má

d) nárok na výplatu nemocenského přednost před nárokem na výplatu ošetřovného.

V zákoně o nemocenském pojištění se dále explicitně mluví o tom, že na ošetřovné není nárok, během prvních 14 dní neschopenky

Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 39, odstavec 6:

(6) Nárok na výplatu ošetřovného nemá zaměstnanec v době prvních 14 kalendářních dní dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízené karantény a v období od 1. ledna 2012 do 31. prosince 2013 v době prvních 21 kalendářních dní dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízené karantény.

To, že jste COVID pozitivní a máte tedy nařízenou karanténu/izolaci, ale současně neznamená, že byste musela nezbytně nutně být na neschopence.

Můžete mít například bezpříznakový průběh a mít současně možnost práce z domova (home-office) a v takovém případě byste nemusela být s COVIDem na neschopence.

Co se týká případné finanční výhodnosti, tak na to je dost složité odpovědět. V tuto chvíli platí nějaké podmínky.

Současně jsou už ale schvalovány zákony, které tyto podmínky budou měnit (a zřejmě i zpětně). Zatím ale schválené nejsou, a během schvalování se mohou aktuální návrhy změnit.

Pokud bych vycházela z toho, co platí teď v tuto chvíli (bez ohledu na to co se plánuje), tak jsou zde tyto skutečnosti:

  • Na ošetřovné je nárok 9 dní (16 dní u samoživitelů/samoživitelek)
  • Na neschopence můžete být teoreticky až 380 dní

Další věc, je pak finanční hledisko:

  • Ošetřovné je aktuálně 60% z redukovaného denního vyměřovacího základu
  • Náhrada mzdy za prvních 14 dní je také 60%, ale z průměrného výdělku
  • Během prvních 14 dní vám zaměstnavatel platí jen skutečně zameškané hodiny (tj. směny/pracovní dny)
  • Ošetřovné je za všechny kalendářní dny
  • Nemocenské dávky od 15 dne, jsou následně také 60% z redukovaného denního vyměřovacího základu (jako ošetřovné), a platí se všechny kalendářní dny
  • Náhrada mzdy za nemoc během prvních 14 dní se počítá na základě průměrného výdělku za předchozí kalendářní čtvrtletí (hrubá mzda)
  • Pro nemocenské dávky nebo ošetřovné se vychází zpravidla z posledních 12 měsíců (hrubá mzda)

Tj. nedá se jednoduše říci, jestli by vám vycházelo výhodněji ošetřovné nebo náhrada mzdy za nemoc (či následná nemocenská).

Ovšem jsou zde připravované změny:

  • Ošetřovné by se mělo zvýšit zpětně, od začátku listopadu 2021, na 80% (minimálně 400 Kč za den) a měla by se prodloužit i doba čerpání OČR (při karanténě/izolaci či nemoci COVID, by nebyl limit 9/16 dní, ale nárok by byl po celou dobu)
  • Náhrada mzdy za nemoc (prvních 14 dní) by se měla zvýšit – bude nárok na příplatek „izolačka“ ve výši až 370 Kč za den

Opět je velmi těžké posoudit, co by vám vyšlo výhodněji – roli hraje i výše vašeho platu/mzdy (od určité výše příjmu, se uplatňují redukční hranice).

Výše uvedené změny, jsou ale zatím jen ve stádiu návrhu – musí o nich rozhodnout ještě Parlament, Senát a prezident. Měly by/mohly by platit i zpětně. Během projednávání se ale výše uvedené parametry mohou změnit.

Můžete si sama zkusit vypočítat v nějaké kalkulačce na internetu, co by vám vycházelo výhodněji. Za běžných podmínek, by to zřejmě byla neschopenka. Minimálně z toho důvodu, že pro ošetřovné, je limit 9 (16) kalendářních dní. Náhrada mzdy za nemoc, je také zpravidla vyšší, než ošetřovné či nemocenské dávky.

Zohlednit i navrhované změny, je velmi těžké. Je možné, že na zvýšené ošetřovné (80%), bude nárok zpětně, kdežto na příplatek „izolačka“ až od schválení, jako tomu bylo na jaře 2021. Pak by zase zcela určitě vycházelo výhodněji ošetřovné.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď